Új főváros épül Borneón, aminek katasztrofális hatása lehet

Környezetvédők attól tartanak, hogy hatalmas pusztulást okoz majd a borneói élővilágban az új indonéz főváros idén kezdődő építése, és az őslakos közösség életterét is fenyegeti. Új fővárost kap ugyanis Indonézia, Borneó szigetére költöznek az állami szervek. A Borneó keleti részén épülő Nusantara a tervek szerint 2024 végére veheti át Jakarta helyét az ország politikai fővárosaként. 

A jelenlegi főváros, Jakarta szennyezett és süllyed isForrás: Wikimedia/Wikimedia Commons

Jakarta ugyanis a talajszint süllyedése és a légszennyezés növekedése miatt egyre lakhatatlanabbá válik. A világ egyik legsűrűbben lakott városában harmincmillióan élnek benne. Korábban hasonló projekt volt Brazíliaváros létrejötte Brazíliában, illetve Najpjidóé Mianmarban.

Borneó – amelyen Malajzia és Brunei is osztozik Indonéziával, és amely a Föld harmadik legnagyobb szigete – különleges élővilágáról ismert, és olyan ritka állatok lakják, mint a nagyorrú majom, a ködfoltos párduc, az óriás denevér és az emsemakákó.

"Hatalmas ökológiai katasztrófa lesz" – adott hangot aggodalmának Uli Arta Siagian, a Walhi indonéz természetvédelmi szervezet munkatársa.

A borneói nagyorrú majom főként a sziget mocsárerdőiben élForrás: Shutterstock.com / Richard Whitcombe

A 466 ezer milliárd rúpiába (28 milliárd euró) kerülő Nusantara megépítése nemcsak a növény- és állatvilág, hanem az őslakos közösségek létét is fenyegeti. A balik törzs egyik temetőjét például már lerombolták egy gát megépítése érdekében. A törzsfőnök, Sibukdin attól tart, hogy vadászó-gyűjtögető közössége teljesen elveszíti életterét. Az 1970-es évek óta a törzs által használt erdő 90 százaléka esett a gazdasági tevékenység áldozatául. 

Az indonéz főváros átköltöztetésére egyebek között azért van szükség, mert a Jáva-tenger partján fekvő Jakarta évente hat centimétert süllyed a talajvíz kontrollálatlan használata miatt.

Óvintézkedések híján 2050-ig a jelenlegi főváros negyede víz alá kerülhet - figyelmeztetett a kutatás-fejlesztésért felelős indonéz ügynökség. A költözés szükségességét katasztrófavédelmi érvek is alátámasztják: amíg Jakarta egy földtani törésvonal közelében fekszik, a mintegy ezer kilométerrel távolabb lévő Nusantarát már nem fenyegetik annyira a földrengések, írja az MTI.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek