A legjobb kilátópontok Ausztria téli mesevilágba öltözött városaira

Ausztriában az adventi időszak az év egyik legszebb és legmeghittebb ünnepe. Mostanra már látványos karácsonyi díszbe öltöztek a városok, amelyek kivilágított épületeit, nyüzsgését a magasból is érdemes meglesni. Mutatjuk a legjobb kilátópontokat, és ha tehetitek, egyiket-másikat keressétek is fel, hiszen szemet gyönyörködtető élményekben lehet részetek.

Bécs

A Schönbrunni kastélyparkot az adventi vásár több száz fénye ragyogja be. A park magaslatán álló kilátópontról, a Gloriette-ről nem csak ezt a látványt nézhetjük meg, hanem egész Bécsre is ráleshetünk. Ilyen tájt az óváros és a bevásárló utcák ünnepi fényben csillognak, legszebb terei pedig varázslatos karácsonyi vásárokká alakulnak.

A Gloriette-ről kitekintve a főváros a lábunk előtt heverForrás: S.Borisov/Shutterstock

A Christkindlmarktra, a város leglátogatottabb karácsonyi vásárára sok magyar is kiutazik. Bár idén kevesebb standot állítottak fel, de így is van legalább 100, illetve szívekkel feldíszített fa, rénszarvasszán, óriáskerék, fagyöngypavilon, szóval minden, ami miatt nagyon szeretjük ezt a vásárt.

A Városháza előtti Rathausplatz telente csodaországgá változikForrás: APA-PictureDesk via AFP/HANS KLAUS TECHT / APA / picturedesk.com/Hans Klaus Techt

A Jégálom pályáján is róhatják köreiket a korcsolyázók a romantikus hangulatban megvilágított Rathausparkban.

Klagenfurt

A Wörthi-tó partján fekvő város büszkélkedhet a világ legmagasabb, fából készült, három kilátóterasszal rendelkező kilátójával, a Pyramidenkogellel. A 920 méteres tengerszint feletti magasságból egyedülálló panoráma nyílik Klagenfurtra, a karintiai tavakra és tájra.

Elképesztő magasságból csodálhatjuk meg a várost és a környező tájatForrás: Wörthersee Tourismus GmbH/Gert Steinthaler/austria.info

A kilátó lábánál hangulatos adventi piac várja a vendégeket kellemes zenével és hagyományos kézműves termékekkel és. Aki szeretne, itt vásárolhat házi készítésű süteményeket, mézeskalácsot, mézsört, lekvárokat, natúr szappanokat, karácsonyi díszeket, hogy csak pár dolgot említsünk. A kilátót kényelmesen elérhetjük a panorámalifttel vagy a sportosabbak akár lépcsőn is felsétálhatnak odáig.

Salzburg

A Mozart-város látogatóit egészen biztosan elvarázsolja az elbűvölő karácsonyi vásárok, adventi koncertek és hagyományőrző rendezvények sokasága. Az óváros utcáit sült gesztenye és forralt bor illata lengi be. A Dóm- és Residenz-téren kialakított, nagyszabású karácsonyi vásárt mindenképpen érdemes felkeresni. Ez a történelmi karácsonyi forgatag a legszebbek közé tartozik az egész világon. Salzburg a zene városaként azzal is büszkélkedhet, hogy itt született a világhírű „Csendes éj" című dal.

A téli Salzburg látványa a magasból kihagyhatatlan, ha arra járunkForrás: Tourismus Slzbourg GmH/Gaünter Breitegger/ausztria.info

És hogy honnan nyílik a legjobb kilátás a karácsonyi Salzburgra? Azt egy finom Salzburger Nockerln fogyasztása közben lehet a legjobban megvitatni. A porcukorral megszórt desszert Salzburg téli hófödte hegyeire emlékeztet: a Salzach jobb partján álló 640 méter magas Kapuzinerbergre, az 508 méter magas Mönchsbergre és a 542 méteres magasságig emelkedő Festungsbergre. Ezek közül bármelyiket is másszuk meg, lenyűgöző látványban lesz részünk.

Innsbruck

Több pont is van, ahonnan a magasból ráláthatunk a kivilágított városra. A legmagasabb kilátóponthoz a Nordketten-felvonóval juthatunk el, melynek hegyi állomásáról mesés kilátás nyílik a téli Innsbruckra és az Alpokra.

Aki inkább a városban maradna, és biztonságos melegből csodálná meg a kilátást, annak azt ajánljuk, keresse fel a Café-Bar „360 Grad" tetőtéri kávézót és bárt, ahonnan ahogy a neve is utal rá, 360 fokos kilátásban lehet része. A népszerű találkozóhelyről egy finom kávé, forró csoki vagy tea mellett is megcsodálhatjuk az Innsbruck háztetői felett tornyosuló, hófedte Alpokat.

A „360 Grad" város egyik legmagasabb épülete, ahonnan kellemes melegből szemlélhetjük meg a téli tájatForrás: 360grad.at

Aki a történelemért és a középkori épületekért rajong, azt az óváros egyik legismertebb nevezetességének, az 1400-as években épült őrtorony, a Statturm Innsbruck kilátóteraszáról is csodás látvány fogadja. A 31 m magas építményből Innsbruck középkori házaira, az Inn folyóra és a környező hegyvonulatra is ráláthatunk.

Linz

Akik a város adventi hangulatában elmerülve élvezik szabadidejüket, valami egészen újat tapasztalhatnak meg ilyenkor: az egész várost átfogó kilátást a Pöstlingberg dombról, ami a linziek kedvelt célpontja, és a meredek Pöstlinger-felvonóval érhető el.

Linz téli látképe megéri, hogyakár a Pfenninberg tetejére is felkaptassunkForrás: Tourist Information Linz/Johann Steininger/austria.info

Aki nyitott a téli túrázásra, itt bőven lehetősége van kirándulni, hiszen a modern Duna-parti Linz kilenc városi túraútvonallal rendelkezik. A 8. számú túraútvonal a Nibelung-hídtól indul és a Pfenningberg hegyre vezet. Ne hagyjátok ki a Linz főteréről a Kastélymúzeumhoz vezető sétát se, mert nincs szebb, mint a kivilágított város felett nézelődni!
(Forrás: austria.infoinnsbruck.info)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek