Egy kis városi kiruccanás ősszel: 10 érdekesség Bergamóról

Az Alpok lábánál fekvő település igazi meseváros, tele középkori épületekkel, hangulatos terekkel, kertekkel, macskaköves, szűk utcákkal, a helyi éttermekben pedig finom ételeket fogyaszthatunk. Mindent megkaphatunk tehát, amire egy olasz városnézéskor vágyunk. A Milánóhoz közeli városba közvetlen járattal is el lehet jutni egészen jó áron, így ha tehetitek, pattanjatok fel egy gépre, és fedezzétek fel ezt az izgalmas helyet!

Még kevesen ismerik

Ha csak egyetlen okot kerestek arra, hogy ellátogassatok ide, arra gondoljatok, hogy Bergamo nem egy turistákkal telezsúfolt hely, és ennek köszönhetően megőrizte a helyi jellegét.

Ha Olaszországba vágyunk, leginkább ilyen hangulatos helyekre gondolunk, mint a Piazza VecchiaForrás: Hemis via AFP/MATTES René / hemis.fr/Mattes Rene / Hemis.Fr

A városban kellemesen lehet sétálni, nézelődni, hiszen a temperamentumos helyiek élete a megszokott módon zajlik, és emiatt megjátszatlan kedvességgel elegyednek szóba a látogatókkal is.

A sztracsatella szülőhelye

Ha itt jártok, a fagylaltot ne hagyjátok ki, legyen akár késő ősz vagy télvíz ideje! Ugyanis egészen biztos, hogy Bergamo az a hely, ahol a világ legjobb fagylaltjait kóstolhatjátok meg.

A világhírűvé vált stracsatella fagyit mindenhez, még egy teához vagy kávéhoz is kínálják - illusztrációForrás: Eveline de Bruin/Pixabay

Mi több, Enrico Panattoni itt alkotta meg a mennyei ízű sztracsatella fagyit 1962-ben a „La, Marianna" nevű fagylaltozójában, amely ma is várja a látogatókat.

Két teljesen külön részből áll

A város adottságainak köszönhetően együtt csodálhatjátok meg a régi és a modern Olaszországot. A Felső város, avagy a Città Alta egy középkori városrész, amely egy 100 méter magas dombtetőn fészkel, és hatalmas velencei falak veszik körül. Szűk utcáit járva úgy érezhetjük magunkat ott, mintha visszacsöppentünk volna a középkorba.

Itt gyönyörűen megmutatkozik a két városrész elkülönülése: lent az Alsó városból indul a sikló a Felső város feléForrás: AFP/Miguel Medina

A másik részét a 19. században alakították ki, amit Alsó városnak, avagy Città Bassának hívjnak, és leginkább modern sugárutak, kertek tarkítják.

Siklóval vagy lépcsőzéssel is feljuthatunk a tetejére

A Felső városba siklóval is fel lehet jutni, de aki képes rá, hogy felmásszon, érdemes a lépcsőzést választania. A lépcsősorok labirintus-szerűen kígyóznak a domboldalon, kiváló lehetőséget kínálva a város másfajta felfedezésére.

Egyre magasabbra juthatunkForrás: Hemis via AFP/MATTES René / hemis.fr/Mattes Rene / Hemis.Fr

Konkrét útvonal nélkül is nekivághatunk a lépcsőknek, amelyek teraszos réteken, bájos cserjéseken és különleges, panorámás kiszögelléseken keresztül vezetnek.

Guinness rekord is született a történelmi falakon 

2017-ben a Bergamo városát körülvevő velencei falakat az UNESCO 53. olaszországi helyszínévé nyilvánította. Ahogy fentebb említettük, a várfal a bergamói felsővárost veszi körbe a XVI. század vége óta, néhol 50 méter magasan.

A híres falakon sétálni is lehetForrás: robertharding via AFP/Frank Fell/Frank Fell

A falakon 6 km hosszan végig is lehet sétálni, teljesen ingyen. 2016 júliusában még egy érdekes Guinness rekordot is felállítottak itt: a világ leghosszabb ölelkezését.

Haraphattok is a velencei falakból

Néhány évvel ezelőtt 11 cukrász egyesítette erőit, hogy megalkosson egy desszertet, amely a 2015-ös milánói kiállításon népszerűsítette a helyi gasztronómiát. Egy tégla alakú, arany borítású finomsággal, a M'Oro-val rukkoltak elő, amely a velencei falak előtt tiszteleg.

Bergamo ódon cukrászdáinak hangulata már messziről vonzza az édesszájúakatForrás: Hemis via AFP/GARDEL Bertrand / hemis.fr/Gardel Bertrand

A sütiben van csokoládé, mandulapüré, mogyoró, érlelt rum és egy másik helyi desszert, a polenta e osei alkotóelemeit is. Ha ott jártok, ne csak a fagylalt, de egy süti vagy kávé miatt is térjetek be egy helyi cukrászdába.

Sportos város

A bergamóiaknak van egy sikeres amerikai futballcsapata, a Bergamo Lions, amely kanadai, amerikai és olasz játékosokból áll. Meglepő, hogy amíg a kanadai és amerikai játékosok fizetést kapnak, az olaszok nem, de számukra így is megtiszteltetés, hogy a Bergamo Lions tagjai lehetnek. A csapat többször megnyerte az Eurobowlt, és 10 évig veretlen volt a Superbowl Italianóban is. De a város labdarúgócsapata, az Atalanta BC is eredményes, ahogy a női röplabdacsapata is.

A zene bölcsője

Az 1137-ben épült Santa Maria Maggiore-bazilikát 800 éven át zene- és énekoktatásra is használták. A zene, a művészet és a kézművesség szerepe mindenhol szemmel látható a városban.

A Santa Maria Maggiore belsejétől eláll a lélegzetünkForrás: joseph_Berardi/Pixabay

Számos jelentős zenész született itt: Alessandro Grandi, Tarquinio Merula, Gaetano Donizetti és Pietro Locatelli. Bár kívülről is lenyűgöző az épület, de ha itt jártok, feltétlenül térjetek be a bazilikába, mert színes freskók, bonyolult mintázatú faliszőnyegek, finoman kidolgozott szobrok díszítik a padlótól a mennyezetig, ami lélegzetelállító.

Világhírű a tengeri kövületeiről

220 millió évvel ezelőtt Bergamo területét víz borította, emiatt rengeteg kövület és lerakódás látható a településen és a környékén. Ezek a üledékes kőzetek ma már világhírűek és óriási tudományos értéket képviselnek, amelyeket a bergamói Természettudományi Múzeumban (Museo Civico Scienze Naturali) tekinthettek meg.

A helyi sajtoknak nincs párja

Bergamo kilenc védett sajtfajtának ad otthont, és mindenhol találhattok olyan helyeket, ahol sajtokat kóstolhattok, vásárolhattok, ráadásul meglepően elfogadható áron.

Isteni sajtokra lelhetünk - illusztrációForrás: Vane Monte/Pixabay

A legtöbb étterem is kínál ízletes sajttálakat, ahol számos helyi sajtot kóstolhattok meg, mint például a Bitto Dop, az Agrì di Valtorta vagy a Formaggella della Val di Scalve. Bergamo gazdag sajtkínálata a hegyek buja legelőin élő teheneknek köszönhető.

(Címlapkép: nono_08450/Pixabay - Cattedrale di Sant'Alessandro Bergamóban, Forrás: topworldtraveling.comfactinn.com, heretotravel.comtravelmag.com

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek