Ismét több mint 200 delfin pusztult el Új-Zéland partjainál

250 gömbölyűfejű delfin pusztult el és sodródott partra hétfőn az új-zélandi Pitt-sziget partjainál. Néhány nappal ezelőtt 200 társuk pusztult el a közelben – olvasható a DW oldalán.

250 gömbölyűfejű delfin sodródott partra Új-ZélandonForrás: AFP/Marty Melville

A természetvédelmi tisztek közleményükben azt mondták, hogy nem tudták újra vízbe terelni a megfeneklett tengeri állatokat, mert "mind az embereket, mind a delfineket cápatámadás fenyegeti". A helyiek a közeli Chatham-szigetekről hívtak segítséget. A tömeges pusztulás meglehetősen gyakori a szigeteken, bár a tengerbiológusok értetlenül állnak a jelenség előtt, és nem tudják, hogy mi okozza. A természetvédelmi osztály szerint az élve talált egyedeket a vadőrök elaltatták vagy lelőtték, hogy megkíméljék őket a további szenvedéstől.

Az élve talált delfineket elaltatták, hogy megkíméljék őket a szenvedéstőlForrás: AFP/Handout

Utoljára 1918-ban körülbelül 1000 gömbölyűfejű delfin pusztult el a Chatham-szigeteken, és a természetvédelmi minisztérium szerint ez volt eddig a valaha legnagyobb tömeges pusztulás. A gömbölyűfejű delfinek társas állatok, és egy tömeges partra vetődésnél gyakran előfordul, hogy a túlélők visszaúsznak hátrahagyott társaikért, ez még tovább nehezíti az állatok sikeres mentését.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek