Tömeges delfinpusztulást néztek végig a mentőcsapatok Új-Zélandon

Az állatvédelmi szakemberek a hét végén észlelték a partra vetődött delfineket. Pénteken öt delfint még vissza tudtak terelni a mély vízbe, de ezek közül kettő később ismét partra sodródott. Hogy a szenvedésük ne húzódjon el, végük elaltatták őket - mondták el a BBC News-nak az állatvédők.

Forrás: Shutterstock.com / Andrew Sutton

Az MTI összefoglalója szerint a Déli-sziget Farewell Spit elnevezésű homokfövenyes szakaszán rendszeresen előfordul hasonló tömeges delfinpusztulás. A helyi hatóságok szerint nagyon szomorú, de természetes jelenségről van szó, így a mentőcsapatok nem tudtak mit csinálni végig kellett nézniük legalább 31 rövidszárnyú gömbölyűfejű delfin pusztulását. 

A 26 kilométeren elterülő Farewell Spit egy tengerbe nyúló homokpad, gyakori helyszíne a partra vetődéseknek, bár a tudósok még nem találtak kielégítő magyarázatot arra, hogy miért. Egy elmélet szerint a homokpad formája megzavarhatja a delfinek tájékozódását.

Még ma sem teljesen világos, hogy a gömbölyűfejű delfinek miért vetődnek partra, de a tapasztalatok alapján hajlamosabbak erre más fajoknál.

Tavaly körülbelül 50 gömbölyűfejű delfin vetődött partra ezen a szakaszon, ebből 28 példányt sikerült megmenteni. A legtragikusabb partravetődés viszont 2017-ben következett be, amikor csaknem 700 példány került szárazra, és 250 elpusztult közülük. Az elmúlt 15 évben legalább 11 tömeges partravetődés következett be a térségben.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek