Elképesztő látvány: Hatalmas óriáskalmár sodródott a partra Új-Zélandnál

A gerinctelen állatvilág leghatalmasabbra növő faja, egy óriáskalmár teteme vonzotta a turistákat az új-zélandi tengerpartra. A szakértők szerint a kisodródott puhatestű kisebb szenzációnak számít – olvasható a LiveScience oldalán.

A mélytengerek egyik leglátványosabb lénye, egy óriáskalmár (Architeuthis dux) teteme sodródott ki egy új-zélandi tengerpartra. A kolosszális lábú, körülbelül 4 méter hosszú állatot szeptember 9-én fedezték fel Farewell Spit tengerpartján. A Farewell Spit Tours természetjáró csoport idegenvezetője talált rá a félig homokba temetett maradványokra, és gyorsan riasztotta a turistacsoport tagjait, akik fotókat készítettek a ritka jelenségről. 

"Ez egy egyszeri alkalom az életben" - mondta Anton Donaldson, a Farewell Spit Tours kalauza, aki a csoportot vezette. "Meghökkentő és egyben szomorú volt látni egy ilyen hatalmas tengeri lény csodálatos példányát a szárazföldön" - tette hozzá.

Az óriáskalmár akár 13 méter hosszúra is megnőhet. A hatalmas mitológiai tengeri lény, vagyis a Kraken valós ihletője, több mint 900 méter mélységben él, és ritkán látható a felszínen. Egyelőre nem tudni, hogy pontosan mekkora volt a partra sodródott, elhullott állat mérete, mert a csápjainak többsége hiányos volt, vagy a homokba volt temetve.

"Úgy tűnt, hogy a csápokat más tengeri élőlények, például kis cápák vagy halak rágták meg" - mondta Donaldson. A turistacsoport vezetője tájékoztatta az új-zélandi természetvédelmi minisztériumot a partra vetett óriáskalmárról, akik tanulmányozni fogják a maradványokat. Az elmúlt 30 évben összesen 6 alkalommal láttak óriáskalmár tetemet Új-Zéland partjainál.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek