Szomorú mérleg: Mára 200 partra vetődött delfin pusztult el Ausztráliában

Harminckettőt megmentetettek az ausztráliai Tasmania nyugati részén partra vetődött 230 gömbölyűfejű delfin közül csütörtökön – mondta el Brendon Clarke helyi illetékes az MTI híre szerint.

Partra vetődött ceteket próbálnak életben tartani Tasmania nyugati partjainál, a Macquarie-öböl közelében levő Strahanban 2022. szeptember 21-énForrás: MTI/AP/ABC/-

Az állam környezetvédelmi minisztériuma szerdán még arról számolt be, hogy a Macquarie-ben partra vetődött állatok fele életben van, azonban az éjszakát végül csak harmincöten élték túl.

Még életben maradt cetet szállítanak vissza a nyílt óceánbaForrás: AFP/Glenn Nicholls

Három cet egy távolabb eső, az árapály miatt nehezen megközelíthető helyen feneklett meg. Kiszabadításukra péntek reggel tesznek kísérletet – mondta el Clark.

Az állatok napra pontosan két évvel azután vetődtek partra, hogy 2020. szeptember 21-én 470 hosszúszárnyú gömbölyűfejű delfin feneklett meg ugyancsak Tasmania partjainál. Az állatok közül akkor 111-et sikerült megmenteni, a többi elpusztult. Ez volt a legsúlyosabb ilyen eset Ausztráliában.

Mindent megtettek, hogy életben tartsák az állatokatForrás: MTI/AP/ABC/-

Kris Carlyon biológus elmondta: az elpusztult cetek szervezetében méreganyagokat keresnek, hogy kiderítsék a katasztrófa okát.

Hétfő délután tizennégy fiatal nagy ámbráscet tetemére bukkantak rá ugyancsak Tasmaniában.

Egyelőre nem tudni, hogy miért vetődtek partra a hatalmas állatok, de szakértők vizsgálatot indítottak az ügyben. Az államban nem ritkák a hasonló esetek.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek