Nem sikerült a mentés: Elpusztult a Szajnába tévedt fehér delfin

Korábban beszámoltunk róla, hogy megkezdték a Szajnába tévedt fehér delfin mentését, és egy tengerhez közeli sósvízű medencébe vitték át, de mentés közben sajnos az állat elpusztult – olvasható a The Guardian oldalán. 

Nem tudni, hogyan kerülhetett a beluga a SzajnábaForrás: MTI/AP/Sea Shepherd/.

A belugát egy nagyszabású mentőakció során szerda reggel kiemelték a vízből, a mentésben közel 80 ember vett részt, köztük búvárok és rendőrök. 

A négyméteres állatot egy uszályra emelték, hogy a normandiai partokra szállítsák, de a fehér delfinnek légzési nehézségei támadtak és a mentés közben elpusztult. „A beluga példátlan mentési művelete ellenére szomorúan jelentjük be a cet halálát" – írta a calvadosi megye prefektusa a Twitteren.

A beteg belugát egy hálóval emelték ki a folyóbólForrás: AFP/Jean-Francois Monier

A Sea Shepherd France természetvédelmi csoport azt mondta, hogy miután a belugát kiemelték a folyóból és vizsgálatokat végeztek rajta, kiderült, hogy nincs emésztőműködése. A szervezet tagjai péntek óta sikertelenül próbálták az állatot heringgel és élő pisztránggal etetni. Az eredeti terv az volt, hogy a mentők egy hűtőkamionhoz szállítják a beteg állatot, akit több napig kezeltek volna, mielőtt visszaengedik a nyílt tengerbe.

Az állatot egy hűtőkocsiban szállították Normandia partjairaForrás: AFP/Benjamin Legendre

A szakértők továbbra is értetlenül állnak azelőtt, hogy a belugának hogyan sikerült ilyen messzire kóborolnia természetes élőhelyétől, ugyanis a legközelebbi beluga-populáció Norvégiától északra, a Svalbard szigetcsoportnál található, körübelül 3000 kilométerre a Szajnától.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek