Hallottál már sivatagi cunamiról? Éppen ez zajlik most a Death Valley-ben!

Elképesztő hatásai lehetnek egy erős földrengésnek, egy nagyobb rengés ugyanis sokkal távolabb is képes meglepő hatásokat kiváltani. A 7.6-os mexikói földrengés 2400 km-rel odébb, a Death Valley-ben is éreztette hatását. Egy olyan jelenséget hozott létre, melyet a köznyelv csak sivatagi cunami-ként szokott emlegetni, és amely megmutatja, milyen erősen összefüggenek az események a bolygón – írja a koponyeg.hu.

A Death Valley-ben is érezhető volt a távoli földrengés - illusztrációForrás: leekikwan/Pixabay

A völgyben található egy 3 méter széles 21 méter hosszú és 150 méter mély barlang-tó. A Devils Hole, vagyis ördög lyuk tulajdonképpen egy ablak egy hatalmas víztároló rétegre, mely bizony erősen reagál a földrengésekre, keletkezzenek akár Japánban, Indonéziában, Chilében vagy Mexikóban. A víz a tóban most is megmozdult, és 2 méteres magasságig is felfröccsent a barlang falára.

Ez alapvetően nem lenne olyan nagy dolog, de ha belegondolunk, hogy a széltől is védett vízfelszín egy 2400 km-re lévő földmozgásra reagál ilyen hevesen, akkor már a jelenség lenyűgöző!

A Death Valley Nemzeti Park kapcsán eddig leginkább arról számoltunk be, hogy itt mérték a világon a valaha volt legmagasabb hőmérsékleti rekordot, amely 56,6 Celsius-fok (134 °F) volt, de 2021. július 11-én is elérte az 55 Celsius-fokot. Ezúttal viszont e ritka természeti jeleség, a sivatagi cunami miatt figyelt ismét a világ a Föld eme pontjára.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek