Egy vállalkozó ötmillió lakosú okosvárost húzna fel a sivatagban

Tokió tisztaságát, New York sokszínűségét és Stockholm szociális szolgáltatásait szeretné ötvözni Marc Lore milliárdos tervezett 5 millió fős, új amerikai városában, melynek megépítéséhez 400 milliárd dollár szükséges – derül ki a cnn.com cikkéből.

A Walmart korábbi ügyvezetője a múlt héten hozta nyilvánosságra a Telosának keresztelt, fenntartható metropoliszról szóló terveit, amelyet a semmiből építtetne meg valamelyik amerikai sivatagban. Az ambiciózus ötlethez 150 000 hektárra van szükség, ezen a területen pedig környezetbarát épületek kapnának helyet, fenntartható energiatermeléssel és aszálybiztos vízgazdálkodással. A lakosok kényelméről is gondoskodnának, ugyanis minden intézmény elérhető lenne 15 perc alatt, beleértve a munkahelyeket és az iskolákat is. A tervezők még keresik az ideális helyszínt, a lehetséges célpontok között szerepel Nevada, Utah, Idaho, Arizona, Texas és az Appalache-régió.

Utópikus álmának megvalósítására Lore a Bjarke Ingels Group építészirodát kérte fel, melynek látványtervein zöldellő lakóépületek láthatók, és köztük tágas terek láthatók. Fosszilis üzemanyaggal működő járművek nem közlekedhetnek majd a városban, így az ebből származó légszennyezés sem okoz majd problémát. A településnek lesz egy felhőkarcolója is, az Equitism Tower, amelynek neve a méltányosság szóra utal, és amely a város afféle világítótornyául szolgál majd és víztárolóval, aeropóniás kerttel (a növények föld nélkül, tápanyagban gazdag víz és levegő segítségével növekszenek), valamint energiatermelő fotovoltaikus tetővel rendelkezik.

Forrás: cityoftelosa.com

A projekt finanszírozását több, különböző forrásból szeretnék megoldani, többek között magánbefektetők, filantrópok, szövetségi és állami, valamint gazdasági fejlesztési támogatások segítségével. A tervezők azt remélik, hogy 2030-ban már az első lakosokat üdvözölhetik, 40 éven belül pedig a város már 5 millió embernek ad otthont.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek