A híres koppenhágai étterem, aminek a gyorskajája többeket vonz, mint a fine dining

Május végén a koppenhágai Noma étterme bejelentette, hogy legközelebb akkor nyit ki újra, mikor Dánia megadja az okét az éttermek számára, hogy azok újra a megszokott keretek között fogadhassák a vendégeiket. De az éttermi élmény azóta rendesen megváltozott. A több fogásos és kóstolómenük eltűntek, ahogy a megbízható asztalfoglalások is.

Forrás: Noma / Facebook.com

Összegyűjtve a pro és kontra érveket, illetve figyelembe véve, a 85 fős személyzet sorsát, és hogy a Noma mennyire függ a szezonalitástól, René Redzepi séf és tulajdonos úgy döntött, hogy fog és mindent leegyszerűsít. Ahelyett, hogy megnyitotta volna magát az éttermet, pop-up burgerezőt csinált a Noma hátsókertjéből, ahol hamburger és sajtburger voltak az étlapon egy borlappal kísérve.

Ugorjunk az időben hat hónapot előre. Redzepi végül úgy döntött, hogy a pop-up "falatozót" állandó étteremmé alakítja, főleg azért mert a burgereiért az emberek képesek voltak 3 órát is sorban állni - olvasható a FoodandWine cikképen. Az online magazin megemlíti a Guardian-t is, ami szerint a Noma naponta körülbelül 2400 hamburgert adott el, és mindössze öt hét alatt több vendéget fogadott, mint a "rendes" étterem az elmúlt hat évben együttvéve.

Az új vendéglátóhelyet a POPL névre keresztelték, amely a latin "populus" szóból származik, és "emberek közösségét" jelenti. A menü a nyári pop-up elindulása óta csak egy kissé bővült: a POPL-ben sajtburgert, hamburgert, vegán hamburgert és vegetáriánus hamburgert szolgálnak majd fel. Mind a négy 145KR-ba (több mint 6000 forint) kerül, ha helyben fogyasztják és 110KR-ba, ha elvitelre kérik.

A húspogácsák Dánia nyugati partjának három gazdaságából származnak, ahol szabadon tartott szarvasmarhákat tenyésztenek, míg a vegetáriánus és vegán válzotatoknak fermentált quinoa az alapja. Érdekesség, hogy a hús nélküli hamburgerek a nyár folyamán gyakran gyorsabban elfogytak, mint a marhahúsosak. A séf fel is vett egy extra alkalmazottat, aki a quinoa erjesztésével foglalkozik, hogy a POPL, ami a tervek szerint december 3-án nyit, tudja hozni az elvárt húsmentes burger mennyiséget is.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek