Trónra lépésének 50. évfordulóját ünnepelte Európa most már egyetlen királynője

Miközben az Egyesült Királyság II. Erzsébet királynő elvesztését gyászolja, Dániában II. Margit királynő 50 éves uralkodását ünneplik. Az elmúlt hétvégén az ország visszafogott arany jubileumi ünnepséget rendezett, hogy szeretett királynőjüket köszöntsék, aki 1972. januárjában lépett a trónra. II. Margitért rajonganak hazájában és a világ más részein, és nem mellesleg egy igazi polihisztor. 

Nagy-Britannia tragikus vesztesége egyben azt is jelenti, hogy II. Margit mostantól Európa egyetlen uralkodó királynője, amellett, hogy ő a leghosszabb ideig hivatalban lévő uralkodója is. A királynő eredetileg idén januárban ünnepelte volna az évfordulót, amit a koronavírus-járvány miatt elhalasztottak.

Elképesztően fest az április 16-án 82. életévét betöltő királynő, aki az ünnepi fogadásra sietForrás: MTI/EPA/Ritzau/Mads Claus Rasmussen

A most 82 éves II. Margit az eredeti ceremóniához képest visszafogott ünnepséget tartott első unokatestvére, II. Erzsébet halála miatt, lemondva az Amalienborg-palota erkélyén való megjelenéséről és a koppenhágai lovaskocsis utazásról.

II. Margit dán királynő fogadta vendégeinek jókívánságait a trónra lépésének 50. évfordulója alkalmából adott díszvacsorán, szeptember 11-énForrás: MTI/EPA/Ritzau/Ida Marie Odgaard

II. Margit mostantól tehát a leghosszabb ideig hivatalban lévő uralkodó, őt unokatestvére, a svéd Károly XVI. Gusztáv követi az uralkodási időt tekintve, aki 48 éve foglalja el hazája trónját.

"Oly régóta vártuk, hogy megünnepeljük. A jubileum januárban volt, de a COVID miatt a mai napig el kellett halasztanunk" – mondta egy koppenhágai férfi. „Örülünk, hogy ma legalább láthatjuk és ünnepelhetjük őt" – mesélte lelkesen.

II. Margit 1972 januárjában, apja, X. Frigyes dán király halála után örökölte a trónt. Amikor megszületett – a három nővér közül a legidősebbként –, a nők még nem kerülhettek trónra Dániában, de egy 1953-as népszavazás megváltoztatta a törvényt, és azóta a világ egyik legnépszerűbb uralkodója lett.

II. Margit dán királynő 1972-ben történt megkoronázása után néhai férje, Henrik herceg társaságában, az Amalienborg palotábanForrás: TT News Agency via AFP/Ska-Rep

"Természetesen sajnáljuk Erzsébet angol királynő elvesztését" – mondta egy dán turista. "De jó tudni, hogy mi Dániában most egy kicsit különlegesek vagyunk, mert még mindig a királynőnk vezet minket" – tette hozzá.

A trónon töltött ideje alatt II. Margitnak tulajdonítják hazája monarchiájának modernizálását, lehetővé tette például, hogy fiai ne csak királyi családtagokkal házasodhassanak össze. II. Margit arról is ismert, hogy aktívan részt vesz az ország kulturális életében, például ő illusztrálta A Gyűrűk Ura dán kiadását. Festő és jelmeztervező is, illetve a Dán Királyi Balettel és a Dán Királyi Színházzal is dolgozik.

(Forrás: euronews.com)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek