Top 5 egynapos kirándulás Porto városából kiindulva

Az ősz Portugáliában is gyönyörű, az időjárás pedig kimondottan kedvező. Persze nem lehet csak az előrelejzésekre hagyatkozni, de a tapasztalatok szerint egy októberi utazás ideje alatt kellemes 24-26 Celsius fokban sétálgathatunk a kisvárosok szűk utcáin, a tengerpartok mentén és a túraútvonalakon. Egy kis esőre mindenképpen számítani kell, de tornádót azért nem kapunk a nyakunkba.

Az év elején részletesen írtunk arról, hogyan járjuk be Porto városát úgy, ha a kicsinél is kisebb költségvetéssel utazunk, viszont szeretnénk megélni a város igazi hangulatát. A cikkben a borvidékétől kezdve a koncerteken át, a gyönyörű naplementékig ajánlottunk pár ingyenes lehetőséget. Most azonban 5 olyan kirándulást mutatnánk be, ami Porto környékére koncentrál, mert a város remek kiindulópont, ha egynapos kiruccanásokat terveztünk bele a programba.

Braga városaForrás: pixabay.com

Porto bővelkedik épített és természeti látnivalókban, csodaszép kertekben és katedrálisokban, az óváros pedig egy élő történelemkönyv. De hova tovább, ha mindezt egy-két nap alatt végigjártuk? A szomszédban található városok mindenképpen megérik az időt és a pénzt. Lisszabonhoz hasonlóan Porto is egy olyan központi hely, ahonnan a legszebb portugál kincsek egynapos távolságra találhatók.

Ilyen úti cél például Braga történelmi városa, ahol a sok száz templom mellett jól megférnek a modern világ jellegzetességei is. Ez a város egyszerre történelmi, spirituális és közösségi pontként szolgál a helyi egyetem diákjainak. A központban egymást érik a kávézók és a jó éttermek, míg 6 kilométerre onnan már az UNESCO világörökség részét is képező Bom Jesus do Monte katedrális magasodik előttünk.

Az Espinho dombtetőn álló templomhoz egy részletgazdag, 581 fokból álló lépcsősor vezet fel, melynek végén csodálatos látvány várja a látogatókat. Braga érdekessége még, hogy itt találjuk Portugália legrégebbi, Európában is egyedülálló, vízzel működő felvonóját, mely a katolikus zarándokhelyhez viszi fel az utazókat.

Aveiro, a "portugál Velence"

Aveiro városát legtöbben a „portugál Velenceként" ismerik, és az állítás nem túlzás, hiszen itt is befizethetünk egy romantikus gondolázásra a csatornák vizein. Bár nem olaszos a hangulat, de Aveiro kétségkívül csendesebb és nyugodtabb, mint itáliai mintaképe; valamint jóval színesebb is.

Aveiro és a csónakokForrás: pixabay.com

A városban nemcsak a hajók, de a házak is mind élénk színűek – ez a település elsődleges ismertetőjele az egykori, máig is vibrálóan fehér sólerakatokon kívül. És ha ezt személyesen is szeretnénk megtapasztalni, nem kell mást tennünk, mint Porto városától dél felé venni az irányt, és vonatra vagy buszra szállni. Kisebb-nagyobb eltéréssel 1 óra 15 perc alatt már Aviero-ban is lehetünk, ahol egy napot bőven el lehet tölteni.

Egy kis tengerpart is kell

Legalább egyszer a tengerpartra is ki kell ülni. Még akkor is, ha a fürdéshez már túl hűvös van. Esposende strandja csupán egy fél órás utazásra található Porto városától, északi irányba. Itt felejtsük el a városlátogatást, az igazi látványosság maga a strand, a pergő homok és a napernyős dűnék. Ide akkor érdemes jönni, ha egy kis relaxálásra és zavartalan napsütésre van szükségünk, vagy még van hátra pár oldal a kedvenc könyvünkből; és sehová nem kell rohannunk.

A Templo-Monumento de Santa Luzia Viana do Castelo felettForrás: Shutterstock.com / Visual Cortex

Esposende-től nem messze, északra találjuk a Viana do Castelo nevű halászfalut, melyet középkori belvárosa és szép strandjai Portugália egyik legkedveltebb városává tettek az idők során. Itt már érdemes városlátogatást is tenni, mivel a Templo-Monumento de Santa Luzia egy kiemelkedően szép templom és a város jelképe is. És mivel egy halászfaluról van szó, ezért tökéletes helyszín arra is, hogy megízleljük a finom, friss, portugál tengeri gyümölcsöket és halételeket is.

Időutazás a "Bölcsővárosban"

Ha időutazásra vágyunk, valamint grófok és királyok nyomába szegődnénk, akkor Guimarães, vagyis a „Bölcsőváros" legyen a következő állomás. A várost Vímara Peres gróf alapította 868 környékén, mikor a mórok kiűzése után létrejött a mai Portugália területe. A város róla kapta a nevét, és nem sokkal később Portugália első fővárosa lett.

Szent Ferenc kápolna, GuimaraesForrás: Shutterstock.com / trabantos

Burgundiai Henrik gróf fia, Afonso (a későbbi hódító Alfonz), aki már itt született, ebben a városban kiáltotta ki Portugália függetlenségét, és önmagát Portugália királyának deklarálta 1109 környékén. A királyi család emlékét még mindig őrzi a Guimarães kastély és megannyi középkori épület, valamint templom.

Irány a természet és egy kis túrázás

A Peneda-Gerês Nemzeti Park sűrű erdői, vízesései, ősi romjai és bájos kempingező helyei évről évre egyre több látogatót vonzanak. Mivel a park Viana do Castelo és Braga régiójában nyújtózik el, ezért a megközelítése sem okoz túl nagy problémát, illetve a közeli szállás is megoldható. A park 2017-ben ott volt a „Portugália 15 legjobb látnivalója" listáján, mint ahogy a korábban felsorolt helyszínek és lehetőségek legtöbbje is.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek