Így járjuk be Porto városát kis költségvetésből!

Ha Porto városát összehasonlítjuk más nyugat-európai úti célokkal, kijelenthető, hogy nem tartozik a túlzottan drága turisztikai célpontok közé. De ha még a kicsinél is kisebb költségvetéssel utazunk, viszont szeretnék megélni Porto igazi hangulatát, akkor világhírű borvidékétől kezdve a koncerteken át, a gyönyörű naplementékig, ajánlunk pár ingyenes lehetőséget. Indulhat az út?

Porto az ellentétek városa. Találni itt húszas évekbeli villamost és modern metrót, csodás kulturális épületeket, 19. századi neoklasszicista templomokat és pergő vakolatú lakóépületeket is. De a város eme sokszínűsége vonzza a legtöbb turistát; és az hogy látnivalói egy-két nap alatt bejárhatók, de nem kell a gatyánkat is ráfizetni.

Forrás: Shutterstock.com / Aliaksandr Antanovich

Utunkat kezdjük a Ribeira negyedben, mely Porto központjának számít. Az UNESCO világörökség részét képező városrészben középkori sikátorok labirintusa kanyarog le egészen a Douro-folyóhoz és a part menti sétányhoz. Az út mentén pedig karcsú, pasztell színű házak és barlang szerű tavernák sorakoznak. A legtöbb helyről csodás kilátás nyílik a város másik látványosságára a Ponte de Dom Luísra nevű hídra, és a folyó túloldalán húzódó Vila Nova de Gaiára, mely egy különleges borvidék a városban.

Ha itt indulunk felfedezőútra, akkor sokkal gyorsabban megismerkedhetünk a helyiekkel (tripeiros), akik az öreg üzleteik bejáratai előtt várakoznak, vagy a régi házak közti kis utcákban sietnek a dolgaik után. Egy portugál mondás szerint „Porto nem nevet, hanem dolgozik". Itt sosem áll le az élet, de azért mindenki kiélvezi a város adta lehetőségeket.

Kiállítás múzeum nélkül

Nem kell hozzá semmilyen múzeum, hogy Porto egyik legszebb, helyi műtárgyát megcsodáljuk. Ez nem más, mint a várost sok helyen borító, díszes azulejo csempe. Sok műemlék épület homlokzatát díszítik ezek a színes és részletgazdag csempemozaikok, melyek olyan hatást keltenek, akár egy elegáns falfestmény.

Forrás: Shutterstock.com / iwciagr

A São Bento vasútállomás előcsarnokát is 20 000 kézzel festett csempe díszíti, melyeken Portugália legfontosabb történelmi pillanatai jelennek meg az ipari forradalom pillanataitól a háborús győzelmekig. A hagyományos kék-fehér csempés templom, a Capela das Almas, az Igreja do Carmo és az Igreja de Santo Ildefonso, szintén kihagyhatatlan látnivalók. Aztán ott vannak a kevésbé feltűnő, de legalább annyira tetszetős csempézett homlokzatok szétszórva a városban szétszórva; érdemes a keresésük közben kicsit elveszni a városban.

Csípjük el a portói naplementét

Porto aranyszínű naplementéi úgy vonzzák az embereket, mint a mágnes. Még helyiként sem lehet megunni azt az arany fényt, amivel a lemenő Nap be- és feltölti a várost, mikor elkezd leszállni az este. A napimádók általában a folyóparton gyűlnek össze. Ha követjük a tömeget napszálltakor, akkor biztosan megtaláljuk a Jardim do Morro lejtőit, ahonnan káprázatos kilátás nyílik Porto látképére.

A visszajáró turisták szerint érdemes még a 'Virtudes' néven ismert kis füves területet is felkutatni a part mentén – nem tévesztendő össze a közeli, de nagyobb méretű, azonos nevű parkkal. Kérdezzünk meg egy helyi lakost, hol nézhetjük meg a Virtudes naplementét, és azonnal tudni fogják mit is keresünk.

Porto piacai kihagyhatatlanok

Bár nem teljesen ingyenes, hiszen ha éhesen érkezünk a standok közé, elég nehéz lesz megállni, hogy ne költsünk az elénk táruló finomságokra. De mivel a Mercado Municipal de Matosinhos olyan akár egy élettel teli festmény harsány színekkel és tele a mindennapi élet apró mozzanataival - vásárlás nélkül is élményszámba megy a meglátogatása. 

Ez a piac egyébként nem a turisták fő helyszíne, inkább csak azok keverednek ide, akik a helyi atmoszférára kíváncsiak. A belső piacot nagyra tartják a halválasztéka miatt, a kültéri részen pedig harsogó gyömölcsöket, zöldségeket, fűszereket találni, és bizony egyes helyeken a ketreces csirkék is megjelennek. A piac vasárnap zárva tart.                                   

Ma már egy temetői séta sem bizarr

Ahogy itthon a Fiumei úti sírkert, vagy Bécsben a Központi Temető (Zentralfriedhof), úgy Porto városában a tízhektáros Cemitério do Prado Repouso is olyan látványosságnak számít, ahol csöndes, nyugodt sétákat tehetünk. Utunkat magnólia- és kaméliafák, díszes sírkövek, szobrok és mauzóleumok szegélyezik. A sírkertbe a belépés díjtalan, egy meleg nyári napon pedig hűsítő lehet a fák árnyékában sétálgatni.

Ingyenes koncertek a templomban

A Torre dos Clérigos barokk tornya Porto egyik legismertebb látványossága. A 76 méter magas építmény előtt a turisták mindig sorban állnak, hogy felmászhassanak keskeny lépcsőin, és letekinthessenek a tetejéről a városra.

Forrás: Shutterstock.com / MarioJunior

Azt viszont sokan nem tudják, hogy minden nap délben, a harangtoronyhoz kapcsolódó templomban (Iglesia de los Clérigos) megszólal egy csodálatos 18. századi orgona. Így akik jó időben érkeznek, meghallgathatnak egy ingyenes, 30 perces koncertet is.

Forrás: Lonelyplanet.com

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek