Róma rejtett babaklinikája! Könnyű mellette elmenni, de nem érdemes

A babaklinikák nem újkeletű dolgok, sőt vannak olyan helyek, melyeknek működése generációról generációra száll. Egy ilyen értékes és különleges budapesti helyszínt, és annak babajavítóját egy korábbi interjúnkban be is mutattunk. Barta Judit babajavító műhelye harminc éve áll a Múzeum körút 5-ös szám alatt, és a mai napig vájra a javításra, új életre váró babákat.

A "Restauri Artistici Squatriti" kirakatának egy részleteForrás: AFP/Filippo Monteforte

Ugyanezzel a céllal nyílt meg anno Róma egyik legeldugottabb és furcsább boltocskája is, aminek kirakata ma úgy néz ki, mintha a Rémségek kicsiny boltja című filmből szalajtották volna. Pedig csak a kirakat félelemetes egy kicsit. Bent igazi kincseket találni, és nem csak az ősöreg babákra gondolunk. 

A Piazza del Popolo közelében található, az időjárás által tépázott kirakatú boltocska, a Restauri Artistici Squatriti egy családi vállalkozás, melyet Federico Squatriti és édesanyja, Gelsomina tart fenn. 

Ha elmegyünk a bolt előtt, csak az üveghez szorított törött babaarcok kísérteties tárházát láthatjuk, melyek fölött kis bagolyfigurák figyelik áthatóan az utcát. Rómában úgy ismerik ezt a helyet, mint az „un'ospedale delle bambole", vagyis a babakórház. Ha viszont belépünk az ajtón, mert úrrá lesz rajtunk a kívácsiság, akkor bizony régi kincseket is felfedezhetünk a kis helyiségben. 

A kicsi boltoknak Rómában sem könnyű a fennmaradásForrás: AFP/Filippo Monteforte

Federico és édesanyja ugyanis nem csak régi porcelánbabákkal és bábfigurákkal foglalkoznak, hanem antik tányéroknak, vázáknak, örökségből származó, rejtélyes tárgyaknak is új életet adnak. És ha bírjuk a helyiségben uralkodó "gyógyszerek", ragasztók, régi gyolcsok és kencék szagát, akkor a tulajdonosok sok érdekességet mesélnek a munkájukról – persze nem árt hozzá egy alap olasz nyelvtudás. 

A babaklinikához közel találjuk Róma elfeledett folyami kikötőjét (Porto di Ripetta). A helyszínt egy 18. századi szőkőkút és két oszlop jelzi. De a város ezen részén emelkedik Róma első császárának Augustusnak is a mauzóleuma, mely bizony olyan, mint egy fákkal benőtt csészealj.

Forrás: Atlasobscura.com

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek