Tippjeink: Külföldi kiruccanás vonattal, amit őszi napokra is beilleszthetünk

Bár a hosszú nyaralások idején már túl vagyunk, de a nyár végével nem kell, hogy véget érjen a kaland! Igaz, most elfoglaltabb hetek jönnek, de ahogy kicsit hűvösebbre fordul az idő, érdemes egy hosszúhétvégét, egy pár napos városnézést beilleszteni a napjainkba. 

Ha szívesen töltenénk már az utazás idejét is nézelődéssel és lazítással, akkor ideális közlekedési eszköz számunkra a vonat. A jó hír az, hogy Budapestről több izgalmas külföldi városba is eljuthatunk viszonylag gyorsan. Ezeket a helyeket mutatjuk most!

Válogatásunkban olyan külföldi városok szerepelnek, amelyek vonattal legfeljebb 5 óra alatt elérhetőek Budapestről átszállás nélkül.

A távolabb eső városokba már érdemesebb az éjszakai vonatot választani – ezekről az útvonalakról a következő cikkünkben olvashatsz majd.

Ha egy pénteki napra szabadságot veszünk ki, és egy igazán kora reggeli vonatra szállunk fel, akkor már bőven lesz elég időnk arra, hogy ne csak végigrohanjunk a látnivalókon, hanem fel is vegyük a város ritmusát. A vonatjegyet érdemes minél hamarabb lefoglalni, mert egyes vasúttársaságoknál ahogy fogynak a helyek, emelkedhetnek a jegyárak. Mi most szeptember 29-re néztük meg, melyek a legolcsóbb jegyek a MÁV keresőjében. Lássuk hova utazhatunk és mennyiért.

Bécs

Már-már közhelynek hangozhat Bécset ajánlani a magyar turistáknak, de ezt a várost nem lehet elégszer látni. Ráadásul olyan közel van hozzánk, hogy akár egyetlen kiállítás vagy koncert kedvéért is kiutazhatunk.

Bécs mindig megér egy utazástForrás: V_E/Shutterstock

Az utazás nem megerőltetőbb, mintha Szegedre mennénk, hiszen csak 2:41 perc a menetidő, ráadásul óránként indulnak vonatok. Ha most vennénk meg a jegyet szeptember 29-re, akkor 13 eurót kellene fizetnünk. Ha már jártunk Bécsben, bátran tegyük félre a látnivalók top 10-es listáját, és csak engedjük, hogy magával ragadjon a helyi életérzés. Arról, hogyan hozhatjuk ki a legtöbbet kis költségvetéssel egy bécsi kirándulásból, itt írtunk bővebben.

Salzburg

Ha ugyanarról a járatról nem szállunk le Bécsnél, hanem tovább utazunk, akkor összesen 5 óra és 12 perc alatt egy világörökségi városban, Salzburgban találhatjuk magunkat. A legolcsóbb jegy szeptember 29-re 29 euró, azaz 11600 forint.

Salzburgot gyakran Mozartstadtnak is nevezik, hiszen itt született, és rövid életének több mint a felét itt is töltötte Wolfgang Amadeus MozartForrás: Leonhard_Niederwimmer/Pixabay

Az utazás ugyan felemészt pár órát, de cserébe a táj már az ablakból is szép; a városhoz közeledve az Alpok hegyei tűnnek fel. Ha a 6:40-essel elindulunk, az ebédünket már Salzburgban tölthetjük. Ez a gyalogszerrel is könnyedén bejárható település, amely Mozart szülővárosa volt, világörökségi óvárosáról, Európa legnagyobb, sziklára települt középkori erődjéről, színes barokk épületeiről híres – mindenképp megér egy őszi hétvégét.

Graz

Egy másik osztrák város, ahova átszállás nélkül juthatunk el pár perccel több mint 5 óra alatt, Graz,  ami szintén világörökségi város, és ahova már 19 euróért, azaz 7600 forintért is foglalhatunk jegyet, ha időben intézkedünk.

Graz egy kis mesevárosForrás: Littleaom/Shutterstock

A stájer főváros, melynek egyik legfőbb nevezetessége az Óratorony, egyedülálló, cseréptetős városképe miatt lett UNESCO-világörökség. Ausztria hivatalos oldala a várost sokoldalúnak és változatosnak írja le, ahol déliesen könnyed életérzés, gyönyörű kilátópontok, építészeti remekművek, művészeti terek, trendi fesztiválok, menő dizájnboltok és kulináris élvezetek várják a látogatókat. 

Pozsony

Ha számunkra fontos, hogy minél rövidebb időt kelljen a vonaton töltenünk, az egykori magyar főváros, Pozsony is megér egy hétvégét, ahova 2 óra 23 perc alatt érkezhetünk meg Budapestről, mindössze 4000 forintért.

Érdemes lesz betérni a helyi éttermekbe és bárokba a speciális finomságokértForrás: Travelo / Készítette: Cérna Lenke

A magyarországi török invázió idején ez a város vette át a magyar főváros szerepét is, itt székelt a magyar országgyűlés, több központi hivatal, és a magyar királyokat is itt koronázták több évszázadon keresztül. Hogy ma miért érdemes meglátogatni a Duna menti szépségként is emlegetett szlovák fővárost? Pozsony hivatalos turisztikai oldala szerint többek között palotái, a szlovák szakácsok és sörfőzők remekművei, a barátságos lakosa, a nemzetközi kulturális és sporteseményei és a kiállításai miatt. A látnivalók között szerepel a Pozsonyi vár, a város jelképe, vagy a rózsaszín homlokzatú klasszicista Prímáspalota. Ha még többet szeretnél megtudni a városról, kattints ide

Brünn

Ha nem szeretjük a turisták által leginkább felkapott helyeket, és megnéznénk inkább hogyan élnek a helyiek, a Budapest és Prága között fekvő cseh város, Brünn jó választás lehet. A dél-morvaországi főváros – egy cseh turistakalauz szerint – a történelem, a modern építészet, a kultúra és az eredeti bárokban nyüzsgő éjszakai élet tökéletes kombinációja

Brünnben nem lehet unatkozniForrás: Leonid Andronov/Shutterstock

Aztán a városban található Európa második legnagyobb csontkápolnája, a Szent Jakab (Svaty Jakub) katolikus templom alatt. Ennél több emberi csontot csak a párizsi katakombákban találtak. A város egy másik, sokat emlegetett látnivalója pedig a világörökségi Tugendhat-villa, amely egy textilgyáros számára épült a két világháború között, és Csehország első modern építészeti műemléke. A vonatút 3 óra 56 perc, a legolcsóbb jegy pedig 5200 forint.
Jó utazást és rengeteg élményt kívánunk, bármelyik úti célt is választjátok!

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek