Ez az 5 európai város könnyen bejárható gyalog

Óriási szabadságérzetet tud adni, amikor egy városban anélkül tudunk eljutni A-ból a B pontba, hogy bármiféle járművet igénybe kelljen vennünk. Sokkal élvezetesebb is egy új hely felfedezése, ha a saját lábunkon járjuk be, és közben lehetőségünk van megállni, irányt váltani, arra menni, amerre éppen a kedvünk tartja. Ebben a cikkben olyan városokat gyűjtöttünk össze, amelyek könnyen bejárhatóak gyalog. 

Firenze

A gyalgogosbarát városokat gyűjtő felsorolásokban rendre a lista elején szerepel Firenze. A város történelmi központjában nincs átmenő forgalom, csak az engedéllyel rendelkező lakosok hajthatnak be négykerekű járművel, illetve a buszok és a taxisok, ami nagyon nyugodtá és kellemessé teszi a sétát. Ráadásul ez a viszonylag kis terület – ami nem mellesleg UNESCO világörökség – egy valódi ékszerdoboz, ahol szinte egymás hegyén hátán vannak a szebbnél szebb kulturális emlékek.

Forrás: Maatkare/pixabay.com

Nem több, mint egy tíz perces sétával eljuthaunk a márványburkolatú, gótikus Santa Croce templomtól az óriási kupolával fedett firenzei dómhoz, vagy a város középkori hídjához, a Ponte Vecchióhoz, amelyen aranyművesek boltjai sorakoznak. A sétát pedig macskaköves utcákon, ódon hagulatú toszkán épületek között tehetjük meg, amelyek aljában igazi olasz kávézók, antik bútorkészítő műhelyek, és csodálatosan megrakott pékségek várnak.

Velence

Firenze történelmi központjához hasonló léptékű Velence is, de itt már annyi jármű sincs, mint a toszkán fővárosban. Autóval egyáltalán nem lehet behajtani a központba, mivel a bonyolult csatornahálózat miatt egyszerűen nincs hely a kocsik számára. Szóval nincs mit tenni, mint venni egy kényelmes cipőt, és a lábunkon útnak indulni! De kár is lenne autóba ülni, mennyi kis hídról, hangulatos lépcsőről, romantikus sikátorról maradnánk le!

Forrás: bogitw/Pixabay

Szerencsére a látnivalók itt is nagyon közel esnek egymáshoz: csak 12 percbe telik, amíg kényelmes tempóban elsétálunk egyiktől a másikig: a Rialto híd, a Szent Márk tér, a Szent Márk bazilika, a Dózse palota és a Sóhajok hídja is pont kényelmes távolságra vannak egymástól, így igazán pihentető és nyugodt tempóban fedezhetjük fel a várost.

Nantes

Az egykori breton hercegség fővárosa, a franciaországi Nantes egy nagyon környezettudatos város. Több mint százezer fa, száz park, három hektárnyi virágágyás, ötven folyó és patak biztosítja a kellemes közérzetet a várost felfedezni indulóknak. És mivel az egész város gyakorlatilag egy szabadtéri múzeum, nem is nagyon illik ezt másképp tenni, mint gyalog.

Forrás: www.lesmachines-nantes.fr

Erre buzdítja a látogatókat a városvezetés is, aki egy zöld vonalat festett fel az aszfaltra, amely látnivalóról látnivalóra vezet minket. Térképre sincs is tehát szükségünk! És hogy mi mindent lehet itt látni? A 15. századból származó hercegi kastélyt, Jules Verne science fiction univerzumát idéző, steampunk vidámparkot, sétáló elefánt gépszerkezetet, és kortárs művészek olykor különös, máskor elgondolkodtató alkotásait, melyek egy része minden évben megújul a zöld vonal mentén.

Athén

Ha a látnivalók egymástól való távolságát nézzük, Athén is valahol a lista elején szerepel. Igaz, itt azért már egy kicsit sportosabbnak kell lennünk, az Agora, az Akropolisz, az Olimpiai Zeusz templom vagy a Nemzeti Kert bő 30 percnyi sétatávolságra esnek egymástól. Az Akropoliszra ráadásul fel is kell másznunk, ami egy kis extra erőfeszítést is igényl. De hát az ókoriak sem buszoztak, így miért ne gyalogolhatnánk fel mi is, ahogy ők tették? Akkor tudjuk csak igazán magunkba szívni az ókor egyik legjelentősebb emlékhelyének a hangulatát, ha lépcsőzünk mi is!

AthénForrás: Josh Stewart/Unsplash

Athénban egyetlen fontos dolog van, amit meg kell jegyeznünk! Semmiképp se a legnagyobb forróság idején menjünk! A levegő hihetetlenül fel tud melegedni nyaranta, így augusztusban megterhelő lehet a gyalogos városnézés. A múzeumokat ráadásul a nálunk megszokottnál jobban hűtik, így ha múzeumtúrát tervezünk, akkor a hőingadozással is meg kell küzdenie a szervezetünknek.

Salzburg

Egy kis szintkülönbségre lehet számítani Salzburgban is, de az egész város nem túl nagy méretű, így nem igényel akkora erőfeszítést a bejárása, mint Athénban. A történelmi óvárost gyalogos övezetként alakították ki, autóval behajtani csak külön engedéllyel lehet, szóval mondhatjuk úgy is, hogy Salzburg a gyalogosok mekkája!

Forrás: Leonhard_Niederwimmer/Pixabay

Ez a világörökségi helyszín egy kincsekkel teli ékszerdoboz. Itt található például Európa legnagyobb, teljes épségében megmaradt középkori építménye, a Hohensalzburg vára, illetve Mozart szülőháza, és Mirabell-kastély, amelyet egy érsek építtetett 1606-ban kedvese számára, és amely a romantikus esküvők kedvelt helyszíne. Salzburg azért is kiváló úti cél nekünk, mert közvetlen vonattal utazhatunk Budapestről.

Forrás: tourlane.com, theculturetrip.com

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek