Nyári hétvége Salzburgban kötelező körök nélkül

Salzburgi városnézés Mozart és golyói nélkül. Spriccelő székek, luxushangárban parkoló Forma 1-es autók, kedves helyiek, alpesi panoráma és büdös sajtos gombócok. Tartsanak velünk!

Van, aki alig várja, hogy a nyaralás alatt autójával együtt kiszabaduljon a pesti dugóból, és szebbnél szebb tájakon nyomhassa a gázpedált. Más viszont legszívesebben mindenhová tömegközlekedne. Utóbbi csoportnak ajánljuk sok szeretettel egy nyári hosszú hétvégére Salzburgot. Ide ugyanis a legegyszerűbb vonattal menni. Így ahelyett, hogy az autópályán stresszelnénk hosszú órákon át, a tiszta, kényelmes és olykor akár kétszázzal is robogó Railjettel kb. hat óra alatt eljuthatunk ide. Az Economy osztályra szóló jegyeket ráadásul oda-vissza 39 euróért megvehetjük fejenként. A városban a legtöbb dolog sétatávolságra van, ami pedig nem, oda busszal vagy bringával is kényelmesen eljuthatunk.

Salzburg az erődből
Galéria: Salzburgi városnézés kötelező körök nélkül
Fotó: mimi / Travelo

És hogy mit érdemes itt csinálni? Megértjük, ha most egyszerűen csak legyint, hogy oké, szép Salzburg, de Mozart szülőházát és a Hohensalzburg erődöt már látta, sőt, ipari mennyiségű Mozart-golyót is evett már. Mi is pont így voltunk Salzburggal, ezért kifejezetten olyan látnivalókat kerestünk, amelyek azokat is elszórakoztatják pár nap erejéig, akik korábban azt gondolták, már rég láttak mindent, amit a város tartogathat. De mi most tényleg jobbat mondunk, semmiképp ne kattintson el!

Óváros új szemszögből: Dom Quartier

Salzburg egyik legújabb látványossága a 2014 óta látogatható Dom Quartier a Residenzplatzon. Az épületegyüttesben barokk kori dísztermeket járhatunk be, és az európai barokk festészet történetét ismerhetjük meg. De ki lehet menni a dómot és a Residenz épületét összekötő teraszra is, ahonnan egy új szemszögből csodálhatjuk meg a belvárost. (És még ingyen wifi is van.)

A Dom Quartier fénypontja: a kilátóterasz
Galéria: Salzburgi városnézés kötelező körök nélkül
Fotó: mimi / Travelo

A teraszról a dóm karzatára juthatunk be, ahol olyan közelről láthatunk templomi orgonát, mint még soha. A felső szinteken a különleges kilátás mellett időszaki kiállításokat, illetve egyházi kegytárgyakat bemutató tárlatot nézhetünk meg.

Travelo Tipp
Szerezzen magának Salzburg kártyát! Tapasztalatból mondjuk, hogy vannak városok, ahol egyenesen hülyeség kiváltani a városnéző kártyát. Ugyanis olyan nagy területen van a sok látnivaló, hogy esélyünk sincs kihasználni a drága kártya előnyeit. Salzburg viszont pont nem ilyen. A nyári időszakban a felnőtteknek 36 euróba, gyerekeknek 18 euróba kerülő, és 48 óráig érvényes Salzburg kártya a legnagyobb múzeumok belépői mellett a hajókázás, a tömegközlekedés és még a közeli hegy felvonójának árát is tartalmazza. A város méretei miatt pedig akár két nap alatt minden jelentős helyet letudhatunk, így tényleg megéri kiváltani.

Ugorjon fel a 25-ös buszra!

Ha ennyi elég is volt a belvárosból, pattanjon fel a Mirabell Platzon a 25-ös buszra! Először a Hellbrunn-i kastélynál szálljon le, melyet Markus Sittikus érsekfejedelem építtetett magának vadászkastély gyanánt. Nagy hatalmú és sajátos humorú ember lévén a kastély kertjét váratlanabbnál váratlanabb helyeken spriccelő szökőkutakkal rakatta tele, és ezekkel viccelte meg a látogatóba érkezőket.

A trükkös kutak négyszáz év elteltével még mindig működőképesek. Nyári nagy melegben jó móka kipróbálni őket, de két jótanácsot szívleljenek meg: a kerti asztalnál csak az asztalfőre üljenek le, a telefont, kamerát pedig jól rakják el a táskájukba.

Itt néhányan hamarosan nagyon vizesek lesznek
Galéria: Salzburgi városnézés kötelező körök nélkül
Fotó: mimi / Travelo

Ha megszáradtak, és a kastélyt is megnézték, szálljanak vissza a buszra, és menjenek az Untersbergig. Itt egy nagykabinos felvonó várja, hogy a hegyi kecskék, barátságos hütték és a csodás panoráma birodalmába vigye önöket. A hegy gyógyító erejével kapcsolatban pozitív rezgésektől a szívcsakrán át a Szent Grálig mindenféle okosságot hallottunk. Bár szerintünk inkább a jó levegő és a kilátás miatt érdemes feljönni, a lényeg ugyanaz: ne hagyják ki az élményt, egy óra az Untersbergen, és még szebb lesz a napjuk.

Egy milliárdos játékszerei: Hangar7

A barokk dísztermek, ápolt parkok és alpesi panoráma világa mellett persze modern látnivalókat is találunk a környéken. Ilyen például a salzburgi reptér tőszomszédságában található Hangar7. A dizájnos üvegkupola alatt a Red Bull cég dollármilliárdos tulaja, Dietrich Mateschitz kedvenc repülőit, versenyautóit, helikoptereit tartja. De itt látható például a Felix Baumgartner sztratoszféra-ugráshoz használt kapszulája is.

Van itt minden
Galéria: Salzburgi városnézés kötelező körök nélkül
Fotó: mimi / Travelo

Az ingyenesen látogatható Hangar7-ben található a város egyik legjobb étterme, az Ikarus. Különlegessége, hogy minden hónapban más Michelin-csillagos séf főz a vendégekre.

Sörkert, ahogyan azt elképzeljük: Stiegl Brauwelt

Aki a Michelin-csillag és a fine dining világa helyett a klasszikus osztrák vendéglátásra szavaz kockás terítővel, üde zöld sörkerttel, fúvós zenével és jókora adag oldalasokkal, annak a Stiegl sörgyárban a helye. A látogatást érdemes a hatalmas alapterületű, igényesen és izgalmasan kialakított Stiegl Brauweltben kezdeni. Itt a cég történetét és a sörgyártás minden csínját-bínját egyaránt megismerhetjük. Sok piás látogatóközpontban jártunk már, de ez az egyik legjobb, amit mostanában láttunk.

Idilli sörkert a Stiegl sörgyár udvarán
Galéria: Salzburgi városnézés kötelező körök nélkül
Fotó: mimi / Travelo

Elmélet után pedig jöhet is a gyakorlat a már emlegetett sörkertben. Nekünk kesernyés aromái miatt a Stiegl-Zwickl ízlett a legjobban a kínálatból.

Túlérett a sajt? Jó lesz gombócnak!

Hazafelé indulás előtt még tegyenek egy szívességet a gyomruknak, és üljenek be a salzburgi főpályaudvartól nem messze található Weiserhofba. Odakint itt is találunk egy aprócska sörkertet, de odabent is hangulatos a hely. Az étteremben igyekeznek annyira visszanyúlni az osztrák gasztronómiai hagyományokhoz, amennyire csak tudnak. A lelkes, és nagyon szimpatikus főszakács, Roland Essl folyamatosan régi receptek után kutat. Elsőre ezért talán nehéz lehet az étlapról választani, de bátran kérjenek tanácsot, a személyzet szívesen segít.

Terülj-terülj asztalkám a Weiserhofban: a bal alsó sarokban a Graukas látható
Galéria: Salzburgi városnézés kötelező körök nélkül
Fotó: mimi / Travelo

Mi rengeteg hagyományos finomságot megkóstoltunk (még pacalt is ettünk – bámulatos, mit meg nem teszünk olvasóinkért), a kedvencünk a savanyú káposztából készült, leginkább tócsnira hasonlító finomság, és a Stinkerknödel lettek. Utóbbit anno akkor főzték, amikor az aludttejből készített sajtspecialitás, a Graukas túlérett. Az alapból is büdös sajtot tört krumplival és hagymával összegyúrva, majd gombócot formálva megfőzik, és olvasztott vajjal, metélőhagymával tálalják.

Újságírónk a Tourismus Salzburg meghívására érkezett Salzburgba.

Várja a napfényes Szeged!
Szeged az ország egyik leghangulatosabb, legváltozatosabb városa. Mi teszi vonzóvá? A belváros szecessziós és eklektikus épületei, mediterrán teraszai, nyüzsgő forgataga. Továbbá a szabadtéri rendezvények, fesztiválok széles választéka, a szegedi halászlé, a Tisza nyújtotta kikapcsolódási lehetőségek, nemzetközi sportesemények és a napfény, a napsütéses órák száma itt eléri a 2200 óra/évet. Kipróbálná?
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek