Bécs kis költségvetéssel - Operaelőadástól a közösségi szállásig

Elkerülve a bécsi turistacsapdákat, az osztrák főváros szűkös költségvetéssel is kiválóan felfedezhető. Ha alaposan utánanézünk indulás előtt a lehetőségeknek, ingyen nézhetjük meg a legszebb kiállításokat, operába mehetünk 10 euróért, és akár 4 éjszakát is eltölthetünk a város egyik legbájosabb hostelében olyan áron, mintha egy estére vettünk volna ki egy szobát a Ring környékén. Csapjunk bele!

Kezdjük a sort az operajegyekkel. Hogy miért? Mert ide spontaneitás, türelem és egy kis jó szerencse is kell. Ha kinéztünk magunknak egy időben megfelelő előadást Bécs meseszép Operaházába (Opernring 2, 1010), akkor nincs más dolgunk, mint nagyon sietni, hogy az elsők között tudjunk beállni a sorba, amikor az Operngasse utcában megnyitják az állójegyek pénztárát.

Ezt az előadás előtt 80 perccel nyitják meg, de ha nem akarunk a semmiért sorban állni, akkor érkezzünk jóval a nyitás előtt. 2022-es információk szerint az állójegy jelenleg 10 euróba kerül. A jeggyel egyébként – ha nem zavarunk senkit – leülhetünk a terem lépcsőire. 

Sajnos, jegy nélkül csak kívülről csodálhatjuk meg Bécs egyik legszebb templomát a gótikus Stephansdomot, de a késő román stílusú Michaelerkirche ingyenes, csakúgy, mint a közeli, 14. századi Augustinerkirche, amit érdemes vasárnaponként meglátogatni, amikor a 11-es szentmisén a kórus is énekel. A Karlsplatzon található gyönyörű Karlskirche is ingyenesen látogatható, csupán a kupolájába felmenő liftért kell fizetni.

Kulturális programok a szabad ég alatt

A Leopold Múzeum tetején található "MQ Libelle" áprilisban kezdte az új szezont és két hónapig egy páratlan kultúrterasszal várja a látogatókat az MQ közepén. A tető a nyári időszakra egy kommunikációs és kikapcsolódási térré alakul, tele művészeti és kulturális projektekkel. A teraszra a belépés ingyenes.

A Museums Quartier egyébként is ingyenesen látogatható, és ha a múzeumokba nem is megyünk be, sok esetben a közösségi terekben is találni valamilyen kulturlális, művészeti programot, de van, hogy DJ színpadot is állítanak és zenei kívánságműsorba is csöppenhetünk.

Nyári programnak - akár német nyelvtudás nélkül is - jó lehet a Rathausplatz-on, vagyis a Városháza téren megrendezett ingyenes 32. Film Fesztivál, amit július 3-tól rendeznek meg. Az eseményen koncertfilmek legjavát élvezthetjük egy óriási, 300 négyzetméteres vásznon. A vetítések ingyenesek és 11 órától kezdődnek a szabad ég alatt.

Szállás nem messze a pályaudvartól

Évek óta járunk vissza ebbe a hostelbe, és eddig még nem csalódtunk, így szívből ajánljuk kipróbálásra. Nem mondjuk, hogy az évek alatt nem emeltek szobaárat, de a szolgáltatásaikkal együtt még így is jobban megéri, mintha 80 euróért mennénk egy éjszakára szállodába. A Hostel Ruthensteiner egy családi vállalkozás, és már 1986 óta várja a kis költségvetéssel utazókat, illetve azokat, akik nem csak átrobognának a városon, hanem megismernék az igazi bécsi lüktetést.

Szobakínálatukban találunk jól felszerelt koedukált, illetve női-férfi több ágyas hálótermeket, privát kétágyas és egyágyas szobákat. De találunk itt közös konyhát, grillezős teraszt (koncertekkel), és egy bárt, ahol reggelizni lehet, este pedig sörözni.

És ami a legjobb, hogy a Westbahnhof-tól körülbelül 5 percre van gyalog, illetve a Mariahilferstrasse felső vége is csak 7 perc, ahogy a metrómegállók is. A környéken egyébként több szép templom és hűs park is felfedezhető. 

Séta a környéken és egy kicsit messzebb

Ha valóban látni és átélni szeretnénk Bécset, sétáljunk egy nagyot az I. kerületben található Hofburg környékén. Figyeljük meg Otto Wagner virágokkal borított jugendstil épületeit a Naschmarkt közelében, – ahol a drágább éttermek között találni megfizethető falatokat is. Dél felé haladva a Freihausviertelben, a 4. kerületben egyedülálló kávézókat, galériákat és a helyi művészek butikjait találjuk.

Egyedi és félreismerhetetlenForrás: Kunst Haus Wien

A 3. kerületben pedig megcsodálhatjuk Hundertwasser pszichedelikus még ma is egyedülállónak számító épületét, a Hundertwasser házat, vagy éppen a Kalke falut. Kicsit távolabbra indulva – kipróbálva az U-Banh-t – Schönbrunnban ingyenesen bejárhatjuk a kastélyparkot és a csodás rózsakertet. Belépőjegyet csak akkor kell fizetni, ha a kastélyt is szeretnénk látni belülről, vagy bemennénk a Bécsi Állatkertbe.

Ugyanez a helyzet a Belvedere parkjával is. A hatalmas zegzugos, gyönyörűen rendben tartott park, a Felső- és az Alsó-Belvedre ingyenesen látogatható, csupán az kastélyépületekben, a kiállítások megtekintésekor kell fizetni.

Könyvesboltok hűs ölén

A sorból nem maradhatnak ki Bécs gyönyörű és érdekes könyvesboltjai sem, mivel a legtöbb olyan akár egy menedék. Ha nyáron érkezünk a városba, akkor hűvös könyvillattal kerítenek körbe, ha pedig szeptemberi, októberi a látogatásunk időpontja, akkor az olyan helyeken, mint amilyen a Lhotzkys Literaturbuffet, a sorok mellé forró kávét és napi levest is kaphatunk. 

Szintén nem kerül semmibe bemenni és tátogni egy kicsit a varázslatos Shakespeare & Company könyvesboltba, ami az angol nyelvű könyvek fellegvára; nyikorgó padlóval és örök félhomállyal fogad.  Érdekesség számba megy még a Buchhandlung ChickLit, ami bizony az, amit a neve is sugall - itt a könyveket nők írták nőknek, a szépirodalomtól a feminista szakirodalmakon át a verseskötetekig.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek