Eddig még soha nem látott, kísérteties videóban tárul fel a Titanic roncsa

A hét elején egy új, 8K felbontásban készült videót tettek közzé a Titanic roncsairól, amelyen a 110 évvel ezelőtt elsüllyedt hajóról először látható ilyen nagy felbontású film. Az OceanGate Expeditions által kiadott klip az elsüllyedt hajó törzsét és néhány „rendkívüli" részletét mutatja be. Íme, a legkorszerűbb technikával készült videó!

A híres hajó 1912-ben indult első útjára az Atlanti-óceánon át New York City felé, 2200 utasával, de miután jéghegynek ütközött elsüllyedt, és mindössze 712 utasa maradt életben.

A Titanic szakértője és búvára, Roy Golden elmondta, hogy a körülbelül egy perces felvételekkel sikerült megpillantania a hajó eddig nem látott részleteit is.

Évtizedek óta tanulmányozom a roncsot, több merülést is végeztem, és nem emlékszem, hogy láttam volna más képet, amelyik ilyen részletességű lenne" – mondta. 

„Például soha nem láttam a horgonygyártó, a Noah Hingley & Sons Ltd. nevét a kikötői horgonyon. Izgalmas, hogy annyi év után felfedezhettünk egy új részleteket, amelyek nem voltak annyira láthatóak a fényképezőgép-technológiák korábbi generációinál" – mérlegelte Golden.

A videó „a legelső 8K-s videó", amelyen az elsüllyedt hajó törzse látható.

A nézők láthatják a kikötő felőli horgonyt, a hajó orrát, egy hatalmas horgonyláncot – mindegyik láncszem körülbelül 200 fontot nyom – az első számú rakteret és a tömör bronz csörlőt. A videón jól látható az is, ahogy a hajó drámaian pusztul. Emiatt az OceanGate azt is bejelentette, hogy ezentúl a nagy felbontású felvételek segítségével nyomon követik a hajó hanyatlását.

A Titanic mostanra teljesen az óceán része lett, növények, állatok telepedtek meg benne és rajtaForrás: OceanGate Expeditions/Facebook

"A tudósok segítségével a videó a Titanicon és környékén megfigyelt fajok azonosítását is támogatja, a régészek pedig részletesebben dokumentálhatják a roncs- és törmelékmező elemeit" – mondta a csoport.

A hajó pusztulása volt az 1997-es „Titanic" című film inspirációja Leonardo DiCaprio és Kate Winslet főszereplésével. „Ez volt a történelem legnagyobb hajója, tele akkori hírességekkel" – mondta a film 68 éves rendezője, James Cameron a People-nek az elsüllyedés 110. évfordulója alkalmából – írja a nypost.com.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek