Mostantól nemzetközi egyezmény védi a Titanic roncsait

Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia között létrejött egyezmény lehetővé teszi, hogy a két ország döntsön a történelmi roncsokat feltáró búvároknak kiadott engedélyekről. "Ez a fontos megállapodás annak garanciája, hogy kellő érzékenységgel és tisztelettel kezeljük több, mint 1500 ember végső nyughelyét" - mondta Nusrat Ghani, brit tengerészeti miniszter a belfasti Titanic Múzeumban a Travel and Leisure híradása szerint

Forrás: F.G.O. Stuart/commons.wikimedia.org

Az országok Kanadával és Franciaországgal is együttműködik a tenger felszíne alatt 2,5 mérföldre található roncs védelmében, mely nagyjából a kanadai Newfoundlandtól 370 tengeri mérföldre délre fekszik.

Mivel a hajó nemzetközi vizekben található, eddig nem védték kifejezetten jogszabályok. Bár Nagy-Britannia már 2003-ban aláírta a megőrzéséről szóló szerződést, az csak most lépett hatályba, miután az Egyesült Államok is ratifikálta azt tavaly év végén.

Tavaly augusztusban a búvárok 14 év után először látogatták meg a hajót, és sokkolta őket a gyors állapotromlás. Mint mondták, az óceán „felfalja" az elsüllyeszthetetlennek hitt Titanicot, melynek pályafutása 1912-es első útján ért véget. A rajta utazós 2223 főnyi utas és legénység tagjai közül csak 706 maradt életben.

A jármű másolatát egyébként már építik egy kínai üdülőhelyen, ahol a látogatók felszállhatnak rá, és átélhetik a süllyedését is.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek