A Titanic egyik utasa is írhatta a palackpostából előkerült levelet

1912 áprilisában a 12 éves Mathilde Lefebvre édesanyjával és testvéreivel együtt hajóra szállt, hogy átkeljen az Atlanti-óceánon, és újra találkozzon egy éve nem látott családtagjaival az Egyesült Államokban. A találkozás azonban soha nem jöhetett létre, mely hajó, amelyre felszállt, elsüllyedt.

Forrás: uqar.ca

Azonban lehet, hogy a hajóról írt levelét találta meg egy új-brunswicki család a Fundy-öböl közelében, a homokban, 2017-ben. A Rimouski Egyetem kutatócsoportja most azon dolgozik, hogy kiderítse, valóban eredeti-e a levél, melyen Lefebvre aláírása olvasható, és amely így szól:

"Ezt a palackot az Atlanti-óceán közepén dobom a tengerbe. Néhány nap múlva megérkezünk New Yorkba. Ha valaki megtalálja, vegye fel a kapcsolatot a liévini Lefebvre családdal".

"Eddig nem jutottunk eredményre" - mondta Nicolas Beaudry, az egyetem történelem- és régészprofesszora, aki a levelet kutatja. Mint mondta, a Titanicon valóban volt egy Mathilde Lefebvre nevű utas, aki egy francia bányász, Franck Lefebvre lánya volt. A férfi Amerikába ment szerencsét próbálni négy legidősebb gyermekével, és miután munkát talált egy iowai bányában, és elég pénzt keresett, üzent feleségének és négy kisebb gyermekének, hogy utazzanak hozzájuk.

A régészek ellenőrizték a levél, a palack, és az azt lezáró dugó anyagát, és ebből úgy tűnik, hogy azok összhangban vannak a dátummal. Ez ugyanakkor nem zárja ki, hogy hamisítvány legyen, mert valaki felhasználhatta a régi anyagokat a levél hamisításához, évekkel a hajó elsüllyedése után is, sőt, akár 1912-ben is hamisíthatta valaki a levelet, mert akkoriban nagy érdeklődés övezett minden, a Titanickal kapcsolatos hírt.

Elemzik ugyanakkor a levélben szereplő kézírást és a nyelvhasználatot is, ami, mint Beaudry elmondta, első ránézésre a 20. század elején jellemző kézírásnak tűnik, de nem mindenhol felel meg annak, amit a gyerekek akkoriban a francia iskolákban tanultak. Ugyanakkor az sem valószínű, hogy a palack, amit az Atlanti-óceán közepén, egy hajóról dobtak le, az végül Új-Brunswickben és nem Európában köt ki, de nem is lehetetlen, hogy ez megtörténjen, mint Daniel Bourgault, az egyetem oceanográfia professzora elmondta  - derül ki a cbc.ca híréből.

 A címlapkép illusztráció, forrása: Settergren/pixabay.com

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek