Jövő májustól tengeralattjárós túrákat szerveznek turistáknak a Titanic roncsaihoz

A tenger alatti világot kutató OceanGate Expeditions nevű cég 2021 májusától szeptemberig tengeralattjárós Titanic-túrákat szervez turisták számára. Az 1912-ben elsüllyedt hajó meglátogatására összesen hat merülést terveznek az új Titan nevű tengeralattjáróval – írja cikkében a Yahoo Style. A különlegesnek ígérkező élményért egészen csillagászati összegeket kérnek el: a víz alatti túra 125 000 dollárba, mintegy (~37,6 millió forintba) kerül.

A részvételi díjért cserében persze nemcsak a viszonylag jól konzerválódott roncsokkal lehet megismerkedni, de a 90 perces merülés során az utasok előtt ott áll majd a lehetőség, hogy az ötszemélyes tengeralattjárót vezethessék. A merülések mintegy hat-nyolc óráig tartanak, és mivel a hajóban a három utas mellett a cég két kutató munkatársa is ott ül majd, így ezek az óceánfenékre tartó utazások egyben kutatási misszióként is szolgálnak a roncsok körüli tengeri élet vizsgálatára.

Az amerikai cég ugyanis a NASA-val közösen fejlesztette ezt a tengeralattjárót, amellyel a roncs mai állapotát szeretnék felmérni, és egyben megfigyelni az elmúlt évszázadban azon kialakult élővilágot. A Titan a világ egyetlen ötfős búvárkabinja, amely képes 4000 métert merülni – olvasható a cég weboldalán.

TitanForrás: Oceangate.com

Az elsüllyeszthetetlennek tartott RMS Titanic brit Olympic osztályú utasszállító hajó korának legnagyobb utasszállító óceánjárója volt, ennek ellenére már a legelső, Southamptonból New Yorkba tartó útján elsüllyedt, miután jéghegynek ütközött 1912. április 14-én. Az utasokkal és személyzettel együtt összesen 2240 fő tartózkodott a fedélzeten, és több mint 1500 ember halt meg a tragédia során, amely James Cameron 1997-es Titanic című filmjét is ihlette Leonardo DiCaprio és Kate Winslet főszereplésével.

Az RMS Titanic roncsa 2019 augusztusában az Atlanti-óceán fenekén, 3800 méteres mélységbenForrás: AFP/Ho

A hajóroncs megtalálását hivatalosan dr. Robert Ballard óceánkutató jelentette be 1985-ben, bár a közbeszéd szerint a roncs helyét valószínűleg már korábban is ismerték az atom-tengeralattjáróval rendelkező haditengerészetek.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek