600 éves buddhista szobrok kerültek a felszínre az apadó folyóból

A hőség és a csapadékhiány miatt olyan alacsony a vízállás a Jangce folyón a Kína délnyugati részén lévő Csungkingban, hogy felszínre került egy elsüllyedt sziget, három 600 évesre tippelt buddhista szoborral a felszínén, írja a cnn.com, a Xinhua állami médiára hivatkozva.

A három szobrot a sziget Foyeliang nevű zátonyának legmagasabb részén találták, amelyet eredetileg a Ming és Csing dinasztia idején építettek. Az egyik szobor egy lótusz talapzatán ülő szerzetest ábrázol.

A Jangce folyó mentén lévő kiszáradt folyómeder Kína délnyugati részén, CsungkingbanForrás: AFP/Str

A szárazság és a kánikula miatt a Jangce vízszintje Kína délnyugati régiójában rohamosan csökken. A Jangce-medencében július óta mintegy 45%-kal kevesebb csapadék hull a szokásosnál, a magas hőmérséklet pedig valószínűleg még legalább egy hétig kitart a hivatalos előrejelzések szerint.

A CCTV kínai állami televízió augusztus 19-én azt közölte, hogy Csungking 34 megyéjében 66 folyó kiszáradt.

Kína nem az első, ahol érdekességek kerültek a felszínre az apadó folyókból. Spanyolországban például nagy örömmel töltötte el a régészeket a „spanyol Stonehenge"-nek nevezett őskori kőkör megjelenése.

A Duna vízszintje is az elmúlt közel egy évszázad egyik legalacsonyabb szintjére csökkent, aminek eredményeképp a második világháborúban elsüllyedt több mint 20 német hadihajó került a felszínre Szerbiában. Hajók roncsai Magyarországon is a felszínre kerültek, nem csak a Dunából, de a Tiszából is.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek