Elkészült a világ első felfüggesztett maglev vonata

Kínában nemrégiben elkészült a világ első olyan mágneses levitációs (maglev) vonata, amely 10 méterrel a föld felett, a levegőben közlekedik. A Red Rail nevű vonat különlegessége – amellett, hogy a levegőben lebeg –, hogy nem használ elektromosságot, így 31 százalékkal kevesebb energia szükséges az üzemeltetéséhez, mint a hagyományos maglev vonatokéhoz – mondta el a Red Rail szakértője, Yang-Bin, a Designboom cikkében.

Az úgynevezett Sky Train, azaz Égi Vonat elnevezésű jármű első tesztjárata a dél-kínai Xianggou megyében sikeresen befejeződött, melynek során 800 métert tett meg 80 km/h sebességgel. A következő tesztúton már 7,5 kilométert fog megtenni, 120 km/h-val.

Maglev vonatok jelenleg három országban működnek a világon, de ez az első, amely nem a talaj közelében, hanem 10 méterrel a föld felett közlekedik. A vasúti kocsit kék színű acél oszlopok tartják.

A maglev vonatok jellemzően két elektromágnesen futnak, ahol az ellentétes pólusok által kiváltott taszító erők segítik a kocsik súrlódásmentes haladását. Az Sky Train rendszer különlegessége azonban, hogy kivonja az elektromosságot az egyenletből. Kizárólag ritkaföldfém mágnesek segítségével működik. Ezek állandó taszító erőt hoznak létre, és képesek áram nélkül is a levegőben tartani a 88 utast szállító vonatot, írja a Designboom a South China Morning Postra hivatkozva.

Levegőben közlekedő tömegközlekedési eszköz egyébként már Párizsban is készül, erről korábban itt írtunk. Ez azonban nem nagysebességű mágneses levitációs vonat lesz, hanem repülő villamosként funkcionáló jármű, amelyre a hegyes-völgyes talaj áthidalása miatt volt szükség. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek