Impozáns: "repülő villamos" épül a párizsi előváros lakóinak

A Párizs elővárosában lakók igazán szerencsések, mert hamarosan egy hegyen-völgyön átívelő "repülő villamoson" közlekedhetnek a városba, tudtuk meg a Dezeentől. A nem mindennapi tömegközlekedési eszköz egy dimbes-dombos terület felett épül, ahol a domborzati viszonyok nem tennék lehetővé, hogy metró-, vagy vasútvonalakat alakítsanak ki. A sífelvonókhoz hasonlóan működő, levegőben függő kabinok azonban áthidalják a talaj egyenetlenségéből adódó problémákat, mivel a föld felett repítik az utasokat.

A Câble 1 névre keresztelt jármű 4,5 km hosszú lesz, és több elővárosi szakaszt köt majd össze a város délkeleti részén lévő Créteil Pointe du Lac metróállomással. Az állomások mindegyikének megvan a maga egyedi tervezési eleme. Van, ahol egy gyalogoshíd fogja összekötni az állomást a közeli bevásárlóközponttal, máshol pedig arra kellett ügyelni, hogy megőrizzék a környező mezőgazdasági területek panorámáját.

Forrás: David Mark/Pixabay

Összesen 33 Y- és V-alakú pilon épül a nyomvonal mentén a légifelvonó alátámasztására. Minden kabinban tízen férnek el, óránként pedig 1600 utas szállítására lesz alkalmas a jármű a legforgalmasabb időszakokban. Az építkezést az év végén kezdik meg, de csak 2025-re tervezik átadni a felvonót az utasoknak. Ha szeretnéd jobban megnézni a látványterveket, a tervezőiroda oldalára kattintva végiglapozhatod.

(A címlapkép csak illusztráció, a kép forrása: Jo_Swiss/Pixabay)

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek