A sarkvidékről tévedhetett a Szajnába egy fehér delfin

Nem fogad el élelmet a néhány napja a Szajnába tévedt és mára veszélyesen lesoványodott beluga, más néven fehér delfin, amely szokatlan mértékben eltávolodott természetes élőhelyétől, a sarkvidéki és szubarktikus vizektől.

A francia Eure régió tűzoltóságának felvétele a Szajnába tévedt belugáról, Saint-Pierre-la-Garenne település közelébenForrás: MTI/AP/Eure Régió Tűzoltósága

A tengeri élővilág védelmével foglalkozó zöldszervezet, a Sea Shepherd franciaországi tagszervezetének aktivistái szakadatlanul, még éjszaka is megfigyelés alatt tartják és etetni próbálják hallal a veszélyben lévő emlőst, amely eddig elutasított minden felajánlott élelmet.

A beluga több tíz kilométerre felúszott a folyón, és jelenleg a Szajna Párizs és a normandiai Rouen közti szakaszán bolyong. A természetvédők péntek óta, az idővel versenyt futva próbálnak rátukmálni egy fogásnyi heringet, de az állat rá se hederít az élelemre. A Sea Shepherd attól tart, hogy a delfin lassan éhen hal a folyóban.

Az Eure megyei hatóságok péntek esti közleménye szerint a beluga szemlátomást menekül az őt segíteni kívánó hajóktól, és nem reagál azokra a kísérletekre sem, amellyel megpróbálják visszaterelni a tengerbe.

A Sea Shepherd France környezetvédelmi csoport hajója követi a belugát a normandiai Les Andelys település közelébenForrás: MTI/EPA/Christophe Petit Tesson

A mentés résztvevői a lehető legtapintatosabb magatartást tanúsítják a tengeri emlős irányában, nehogy a megijesztésével tovább rontsanak az állapotán - írja az MTI, a prefektúra közleményére hivatkozva.

A hideg északi tengerekben honos belugák rövid ideig képesek életben maradni édesvizekben is.
Májusban egy betegnek látszó kardszárnyú delfin, más néven gyilkos bálna halt éhen a Szajnában hosszú kálvária után. Júniusban pedig egy csukabálnát láttak az észak-franciaországi folyóban.

A címlapkép illusztráció, forrása: HelloRF Zcool/Shutterstock

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek