A véltnél is mélyebb a világ legmélyebb vizesbarlangja

A véltnél is mélyebb, legalább 450 méteres a világ eddig ismert legmélyebb vizesbarlangja, amelyet 2016-ban fedezett fel egy lengyel búvár és csapata a kelet-csehországi Hranicei-szakadékban.

Hranicei-szakadékForrás: Tomas Indrak/Shutterstock

Egy nemzetközi - magyar, portugál és szerb barlangászokat is magába foglaló - csapat ezekben a napokban végez újabb méréseket egy speciális robottal a morvaországi aknabarlangban, ahova 2016-ban 404 méterig sikerült lejutni egy hasonló távirányítású eszközzel.

A hétfőn végzett mérésekkel 450 méteres mélységig sikerült lejutni, és csak azért nem tovább, mert a robot elérte kapacitásának határát - közölte Michal Guba, a Cseh Barlangászati Társaság elnöke, hangsúlyozva, hogy további 46 méterrel döntötték meg az eddigi rekordot.

Krzysztof Starnawski világhírű lengyel búvár, aki annak idején 200 méterre merült alá, a szakadék belsejének szokatlan formája alapján már a felfedezésekor úgy vélte, hogy a barlang jóval mélyebbre nyúlhat.

A Hranicei-szakadék bejáratánál lévő száraz rész 69,5 méter mélyen fut le a földbe. A képződménynél 1961 óta végeznek rendszeres tudományos célú alámerüléseket.

A világ legmélyebb ismert vizesbarlangja korábban az olaszországi Pozzo del Merro nevű elárasztott víznyelő volt a maga 392 méteres mélységével.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek