Elaltatják a Szajnában sodródó kardszárnyú delfint

Elaltatják a Szajnában sodródó, beteg kardszárnyú delfint, miután meghiúsult a tengerbe terelésére irányuló terv – olvasható a The Guardian oldalán.

A kardszárnyú delfin véletlenül tévedt a Szajnába - illusztrációForrás: AFP/Marty Melville

A 4 méteres hím orkát először május 16-án észlelték a Szajna torkolatánál, de az állat valószínűleg eltévedt, és elkezdett felfelé úszni a folyón, egészen Rouen városáig. Mivel azonban az édesvíz nem tesz jót a delfineknek, és nem is talált a folyóban magának megfelelő táplálékot, a szervezete fokozatosan csak gyengült. A helyi hatóságok és a nemzetközi tudósok megpróbálták visszavezetni a bálnát a tengerbe egy orka hangokat kibocsátó drónnal, melyre az állat kiszámíthatatlanul és össze-vissza reagált, és nem követte a drón útvonalát.

Miután a próbálkozás kudarcba fulladt, a tudósok megvizsgálták a delfinről készült képeket, és arra a következtetésre jutottak, hogy az állat mukormikózisban szenved. Ez egy olyan gombásodásos megbetegedés, amelyet Észak-Amerikában már észleltek, de Európában még nem. A legyengült állatok bőrének megfertőzése után a betegség átterjedhet a szívre, a tüdőre és az agyra is, ez magyarázza a bálna dezorientált viselkedését. Hozzátették, hogy a betegség ebben az esetben nagyon előrehaladottnak tűnt, és valószínűleg komoly szenvedést okozott a bálnának. A szakértői csoport egyöntetűen arra a következtetésre jutott, hogy az egyetlen lehetséges megoldás, ha az állatot elaltatják, és ezzel véget vetnek a szenvedésének.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek