Indiában 10 újabb vizes élőhely került nemzetközi természetvédelmi oltalom alá

India újabb 10 vizes élőhelyet vett fel a Ramszari Egyezmény listájára, ezzel 64-re emelkedett az országban található, ilyen típusú területek száma, írja az MTI.

India az iráni Ramszarban 1971-ben aláírt, vizes élőhelyekről szóló Ramszari Egyezmény tagja, amelyhez 171 ország csatlakozott, köztük Magyarország is.

A Vellode madárrezervátumForrás: Jawahar Jayabal/Shutterstock

A szövetségi környezetvédelmi, erdészeti és éghajlatváltozási minisztérium szerda este jelentette be, hogy az eddigiek mellé további 10 területet – hatot Támilnaduban, egyet-egyet Goában, Karnatakában, Madhja Pradesben és Odisában – vettek fel a listára, ezek összterülete így már 1 250 361 hektár.

A Támilnaduban kijelölt hat új terület a Koonthankulam madárrezervátum, a Mannari-öböl tengeri bioszféra-rezervátum, a Vembannur vizesélőhely-komplexum, a Vellode madárrezervátum, a Vedanthangal madárrezervátum és az Udhajamarthandapuram madárrezervátum.

Mannari-öböl bioszféra rezervátumForrás: Unesco

A fennmaradó négy kijelölt terület a Szatkoszia-szurdok Odisában, a Nanda-tó Goában, a Ranganatittu madármenhely Karnatakában és a Szirpur vizes élőhely Madhja Pradesben.

Mi az a Ramszari Egyezmény?

A Ramszari Egyezmény a nemzetközi jelentőségű vadvizekről, különös tekintettel a vízimadarak élőhelyeire, az egyik legrégebbi nemzetközi természetvédelmi egyezmény. A jelenleg 171 országot tömörítő kormányközi környezetvédelmi egyezmény a vizes élőhelyek megőrzésével kapcsolatos nemzeti fellépést és nemzetközi együttműködést koordinálja.

Ennek a csodás tengerpartnak is otthont adó államban, Goában található a Nanda-tó, amely szintén védettséget kapottForrás: ImagesofIndia/Shutterstock

Védettség alá vesznek nemzetközi jelentőségű vizes élőhelyeket, különösen tekintettel azokra, amelyek a vízimadarak élőhelyéül szolgálnak. Az egyezményt 1971-ben írták alá az iráni Ramszar városában, az együttműködésnek tagja Magyarország is.

Mi a helyzet hazánkkal?
Magyarországon jelenleg 29 hazai vizes élőhely található a Ramszari Jegyzéken, összesen 260 668 hektár kiterjedéssel. A magyarországi ramsari területek a Kárpát-medence szinte valamennyi jellemző vizes élőhely típusát magukba foglalják: tavakat, mocsarakat, szikes tavakat, lápokat, holtágakat, folyószakaszokat, nedves réteket, valamint ember alkotta halastavakat, víztárolókat. Ezek között szerepel a Rába-völgy, a Felső-Tisza, a Hortobágy, a Kardoskúti Fehértó, a Rétszilasi-halastavak, a Balaton és a Kis-Balaton, írja a termeszetvedelem.hu.
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek