A földrengések közepette kitört egy Reykjavík közeli vulkán - videó

Újra életre kelt egy izlandi vulkán, miután a közeli földrengések sorozata felébresztette – jelentette be szerdán az Izlandi Meteorológiai Szolgálat (Icelandic Met Office - IMO). Szerda reggel 4,6-os erősségű földrengést regisztráltak a Fagradalsfjall vulkán keleti oldalán. Egy órával később már egy körülbelül 100-200 méter hosszú lávafolyamot hagyott maga után.

Az IMO felszólította az embereket, hogy ne menjenek a vulkán közelébe, amely mindössze 32 km-rel délre helyezkedik el az ország fővárosától, Reykjavíktól és a közeli Keflavík repülőtértől. Arra is figyelmeztették a lakosokat, hogy a környéken található vulkáni gáz veszélyes lehet. Ennek ellenére a fenti videóban is jól látható, ahogy néhányan közel merészkednek a lávafolyamhoz, hogy lefilmezzék.

Láva lövell ki a héttéren, de a turisták a figyelmeztetések ellenére is a vulkánhoz özönlenekForrás: AFP/Haraldur Gudjonsson

Az IMO azonban azt is közölte, hogy a vulkán kitörése miatt egyelőre nem törölnek járatokat, és azt sem gondolják, hogy elérné a várost.

Az IMO több mint 3000 földrengést rögzített az elmúlt héten. A legintenzívebb egy 5,4-es erősségű földrengés volt július 31-én Grindavíktól északkeletre.

Láva folyt a földrengések miatt kitört vulkán helyszínén, az izlandi GrindaviknálForrás: AFP/Haraldur Gudjonsson

Tavaly a Fagradalsfjall hathónapos kitörése megtörte a vulkánkitörések 80 éves nyugalmát a térségben. Akkor a  turisták 2021 márciusától szeptemberig özönlöttek a helyszínre, hogy megnézzék a lávabuborékokat és a vulkán böfögését. Most, majdnem egy évvel később ugyanez a vulkán aktivizálódott – írja az abcnews.go.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek