Izlandon mérték a világ legmagasabb hullámát

Korábban arról számoltunk be, hogy hivatalosan is világcsúcsot döntött az a 768 kilométeres villám, ami három amerikai állam égboltját szelte át. Így minden idők legnagyobb kiterjedésű villámának minősítette a Meteorológiai Világszervezet (WMO). Most pedig egy másik természeti csodáról kaptunk hírt, az esotanc.hu oldaláról.

A kép csak illusztráció, de azért gyönyörű látványForrás: Shutterstock.com / Willyam Bradberry

Izland partjainál a múlt héten bombaciklon ostromolta a partokat, így a part menti hullámok rekordmagasságokba emelkedtek. Az Izlandi Út és Parti Hivatal műszerei egy 40 méternél magasabb hullámot is regisztráltak február 7. és 8. között, ami így rekordokat döntött meg. Jelentésük szerint tíz hullám magassága haladta meg a 25 métert, de négy hullám magassága a 30 métert is elérte.

Az említett egy hullám pedig annyira hatalmas volt, hogy a mérőbója 40 méterig regisztrálta a magasságát, ami aztán tönkrement.

A hatóságok jelenleg is vizsgálják a mérőbóját és hullámelemzéseket végeznek, hogy hitelesítsék ezt a mérést – olvasható az Esotanc.hu összefoglaló cikkében.

A ciklon ideje alatt, ami a múlt héten érintette a szigetországot, Izland nyugati részén 234 km/órás szelet is mértek. Így a 40 méter feletti hullámmagasság nem is olyan elképzelhetetlen. Bár az tény, hogy ha a számítások igazolják, akkor abszolút rekordnak számít, mivel a legmagasabb, természetes módon létrejött hullám, amit Izlandon regisztráltak 25 méter magas volt, és 1990-ben észlelték.

Eddigi hullám rekordok

A Meteorológiai Világszervezet hivatalos oldala szerint a valaha bójával regisztrált legmagasabb hullám 19 méter volt, amit 2016-ban regisztráltak Izland és az egyesült Királyság között. A videón látható szörfözés pedig egy 2011-es portugál világrekord, ahol az extrém sportoló, Garrett McNamara egy mamut-hullámot lovagolt meg.

A part menti, nem hivatalosan regisztrált hullámok közül a rekordot egy 24,4 méter magas hullám tarja, amelyet Rodrigo Koxa szörfös meg is lovagolt. Bár hivatalosan nincs elismerve, de egy 30,9 méter magas hullámot is nyilvántartanak ugyan ezen a helyszínen.

A valaha volt legmagasabb hullám

A mostani rekord, hála az égnek, nem egy természeti katasztrófához kötődik, de földcsuszamlásokkor, földrengéseknél, vagy éppen meteorit-becsapódásoknál ennél magasabb hullámok is keletkeznek. A valaha mért eddigi legmagasabb hullám egy Alaszkában történt földrengéshez kapcsolódik - írták a cikkben. Ennek hatására 30 millió köbméternyi szikla omlott a Lituya öbölbe, hatalmas hullámot generálva. A becsapódás azonnal egy 91 méter magas cunamit indított el, de a T-alakú öbölben a hullám magassága végül 524 méter magasra emelkedett. A hullám magasságát utólag rekonstruálták a növényzetben esett kár alapján.

A történelem előtti időkben azonban ennél nagyobb hullámok is előfordultak. A modellezések szerint, a dinoszauruszok kihalását okozó meteoritbecsapódás által generált hullám magassága elérhette az 1500 métert is.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek