Itt biztonságban besétálhattok egy izlandi vulkán belsejébe

A vulkánkitörések sokszor megjósolhatatlanok, a tudósok és a kutatók nem tudják megmondani pontosan, mikor aktivizálódnak újra. Sokan kíváncsiak rá, milyen is lehet egy dühös vulkán közelében lenni, milyen szagokat lehet érezni, milyen hangokat lehet hallani, abban a halál és születés közeli pillanatban. Egy izlandi, multidiszciplináris művész, Jón "Jónsi" Birgisson is ezen gondolkodott, amikor 2021-ben megalkotta az Obsidian (Hrafntinna) nevű installációját.

Nem izlandi, hanem hawaii vulkán, de éppolyan fenséges és halálosForrás: United States Geological Survey/Wikipedia

 Az alkotás azért jött létre, mert a művész lemaradt az izlandi Fagradalsfjall vulkán kitöréséről a koronavírus-járvány lezárásai miatt. De ahelyett, hogy otthon szomorkodott volna, inkább elkészítette a korábban kiadott, szintén Obsidian-ra keresztelt zenei albumának kézzel fogható párját is - olvasható a Matadornetwork.com cikkében.

A hang- és fényhatásokkal operáló, megszámlálhatatlan hangszórót felvonultató alkotás egy sötét gyűrűbe vezeti a hallgatóságot.

Itt a hangok között kihallani egy izlandi kórus énekét, a szétvető erőtől nyöszörgő sziklák hangját, a láva suttogását, a kövek pattogását.

A Hrafntinna jelenleg Kanadában vendégeskedik, mégpedig az Art Gallery of Ontario (AGO) egyik sötét termében sajátított ki magának egy kis univerzumot. Az installáció több mint egy évig, 2023 végéig látható a kanadai városban. Így aki egyébként is tervezett oda egy nagy utat, és a vulkánok is érdeklik, az útba ejtheti ezt a nem mindennapi kiállítási darabot.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek