Két, felhőkarcoló nagyságú aszteroida közelíti meg bolygónkat a hétvégén

Kettő felhőkarcoló méretű aszteroida közelíti meg a Földet ezen a hétvégén – olvasható a LiveScience oldalán. A 2016 CZ31 névre keresztelt aszteroida szombaton éjjel 1 óra körül, a 2013 CU83 pedig vasárnap, 1:37 körül lesz a legközelebb a bolygónkhoz. 

Két aszteroida közelíti meg a Földet hétvégén - illusztrációForrás: Shutterstock/Oliver Denker

A csillagászok becslése szerint az első aszteroida 122 méter átmérőjű, de biztonságos távolságban fog elhaladni a Földtől – vagyis a Föld és a Hold közötti átlagos távolság több mint hétszerese.

A NASA szerint ilyen űrkőzet csak néhány évente közelíti meg a Földet, a következő 2028 januárjában érkezik.

A 2013 CU83 névre keresztelt kisbolygó már jóval nagyobb, körülbelül 183 méter átmérőjű, és körülbelül 4 320 000 mérföldre lesz a Földtől, vagyis a Föld és a Hold közötti átlagos távolság 18-szorosa.

A NASA szerint az aszteroidák méretük és közelségük miatt potenciálisan veszélyesnek számítanak, bár lényegesen távolabb haladnak el, mint a 2022 NF aszteroida, amely július 7-én 90 000 km-en belül volt. Az űrügynökség folyamatosan kutatja és figyeli az égitesteket, de egyenlőre nem láttak olyan objektumot, amely közvetlen veszélyt jelentene a bolygónkra.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek