Korszakalkotó aszteroida-küldetésre indult egy űrszonda

Több év kitartó megfigyelés és tervezés után végre elérkezett a pillanat, hogy az OSIRIS-REx szonda mintát gyűjtsön a tőlünk 334 millió kilométerre keringő Bennu felszínéről. Október 20-án a szonda kinyújtja robotkarját, majd mindösszesen 10 másodperc alatt felseper némi port és kavicsot az aszteroidáról. Ha a manőver sikeres, akár 1 kg szénben gazdag anyagot is össze fog gyűjteni, 2023-ra pedig visszajutja mindezt a Földre. Akár arra is van esély, hogy valami olyan érkezzen majd vissza az anyagmintában, amit sosem láttunk még. - adja hírül a csillagaszat.hu.

A Bennu aszteroidaForrás: Droneandy/shutterstock.com

Az OSIRIS-REx (Origins, Spectral Interpretation, Resource Identification, Security, Regolith Explorer) 2018-ban érkezett a Bennu aszteroidához, azóta pedig számos meglepetés érte a kutatókat – és nem is mind pozitív. Az 500 méter széles aszteroida felszíne a várakozásokkal ellentétben nem sima, hanem több, mint 200 nagyobb kőtömb borítja; ez pedig határozottan megnehezíti a leszállási manővert. Ha ez nem lett volna elég, bizonyos időközönként a Bennu aprópénz méretű kavicsokat dobál le magáról. Főleg a sziklák miatt végül olyan leszállási helyszínt tudtak csak kiválasztani, ami mindössze 16 méter széles, 10-szer keskenyebb, mint tervezték.

Az egyik elmélet szerint a Bennuhoz hasonló objektumok hozhatták el nekünk a Föld vízkészletének nagyobb részét, amikor milliárd évekkel ezelőtt becsapódtak. A rajta található telérekből arra is következtethetünk, hogy ezek a vizes égitestek lehettek a széngazdag meteoritokban talált aminosavak és más, szokatlan prebiotikus vegyületek kialakulásához vezető szerves kémia "üstjei". A mintavétel ma 23 órától ezen a linken nézhető élőben.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek