Hatalmasat robbant a földbe csapódott aszteroida

Egy 3-4 méter széles aszteroida törte át a Föld légkörét, mielőtt becsapódott Izland partjainál.

Az aszteroida különlegessége, hogy a csillagászok csak két órával a robbanás előtt vették észre a kisbolygót, így ez az ötödik olyan égitest, amit közvetlenül becsapódás előtt észleltek – olvasható az IFL SCIENCE oldalán.

Mivel a becsapódási zóna eléggé kietlen volt, ezért eddig nem került elő semmilyen felvétel az esetről. Így azt sem tudni biztosan, hogy az égitest egészben zuhant-e a tengerba, vagy már a légkörben szétrobbant. Az Európai Űrügynökség (ESA) nagy erőkkel próbálja kideríteni mi is történt pontosan, és van-e valakinek bármilyen felvétele.

A jelentések szerint a kisbolygó mindössze 3 vagy 4 méter széles volt, de a mérések alapján így is hatalmasat robbant. Sérültekről vagy anyagi kárról nem érkezett hír. A 2022 EB5 névre keresztelt objektumot egyébként egy magyar csillagász, Sárneczky Krisztián figyelte meg először; a csillagászok többsége kevesebb mint 1%-ra tette a becsapódás esélyét.

A kisbolygó rendkívül gyorsan, 18,5 kilométer per másodperces sebességgel száguldott, így nehezen lehetett követni az útját. A becsapódás helyét először Írország északi részére várták, ám az égitest végül Izlandnál ért földet március 11-én, magyar idő szerint este 20 óra 25 perc körül. Az izlandi és a grönlandi mérések alapján a kisbolygó 2-3 kilotonna TNT robbanóanyagnak felelt meg. 

(A borítókép csak illusztráció, forrása: AFP/Science Photo Library)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek