Lenyűgözőek a James Webb-űrteleszkóp legelső felvételei

Még tavaly karácsonykor, december 25-én bocsátották útjára a valaha volt legfejlettebb űrteleszkópot, a James Webbet. A három évtizeden keresztül készülő távcső azért annyira jelentős, mert képes megfigyelni az univerzum néhány legrégebbi galaxisát, így forradalmasíthatja a kozmoszról alkotott ismereteinket.

A Carina csillagköd - Kattints a képre, galéria nyílik belőle!Forrás: MTI/EPA/NASA, ESA, CSA, STScI/-

Egy korábbi cikkben öszeszedtük a Webb elődjeként számon tartott 32 éves Hubble legcsodálatosabb fotóit, így már mi is nagyon vártuk, hogy láthassuk a Hubble-nél fejlettebb James Webb első felvételeit. Elsőként egy távoli galaxisok 13 milliárd évvel ezelőtti állapotát mutatót fotót tett közzé a NASA. Július 12-én, kedden további lenyűgöző fotókat közöltek, melyek hitetetlen részletességgel örökítik meg az infravörös univerzumot. 

Három felvételen a Carina-köd, a Déli Gyűrűköd, valamint a Stephan's Quintet nevű galaxiscsoport látható. A negyedik célpont a WASP-96 b nevű gázóriás exobolygó spektruma.

A Carina-köd, az egyik legfényesebb és legnagyobb csillagköd, amelyről tudunk, nem kevesebb mint 7600 fényévre helyezkedik el a Földtől. Több mint 300 fényév átmérőjű, benne van Eta Carinae, egy hatalmas, robbanás szélén álló, haldokló szuperóriás csillag, valamint a Trumper 14, a csillagkeletkezés egyik legfiatalabb ismert halmaza. A csillagköd valójában egy csillagóvoda, a Carina pedig egy szerteágazó, aktív és néha erőszakos csillagóvoda.

A Déli Gyűrű csillagködForrás: MTI/AP/NASA, ESA, CSA, STScI/Space Telescope Science Institute Office Of Public Outreach

Ezzel szemben a Déli Gyűrű-köd közelebb van a Földhöz – mindössze 2000 fényévnyire. Ez egy bolygóköd, vagy egy haldokló csillagot körülvevő táguló gázfelhő. A köd szívében lévő haldokló fehér törpecsillag elképzelhetetlenül forró, intenzív ultraibolya sugárzást bocsát ki, amitől a körülötte lévő gáz felgyullad. Az új képeken a gáz által alkotott héjak láthatók, valamint a ködben lévő foltok, amelyeken átsüt a csillagfény, mondta Karl Gordon, az Űrtávcső Tudományos Intézet csillagásza a bemutatón.

A Stephan's Quintet öt galaxisból álló csoport, amelyek látszólag közel vannak egymáshoz, mintegy 290 millió fényévnyire a Földtől. Négy galaxis egyfajta kozmikus tánca, ami egy napon a négyes összeütközését eredményezi, és három megnyúlt, spirálszerű formát hoz létre a kölcsönhatásukból. A kvintett csillagai az újszülötttől az ősiig terjednek, és a kozmosz több száz millió éves történelmének különböző időszakaiban születtek, írja a space.com.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek