Megkezdik a Notre-Dame fő orgonájának restaurálását és megtisztítását

  Először a billentyűzetet bontják el, majd teljesen darabokra szedik az orgonát - derül ki az MTI híréből. A munkálatok egészen 2024-ig eltartanak majd, a nyolcezer orgonasíp és a többi rész lebontásával várhatóan nem végeznek az idei év végéig.

  Forrás: Frédéric Deschamps/commons.wikipedia.org

  A fő orgona a székesegyház egyik különleges kincse, lebontása fontos lépés a székesegyház újjászületésében. Az orgonának 2024 áprilisában ismét meg kell szólalnia - hangsúlyozta Jean-Louis Georgelin, a Notre-Dame rekonstrukciójáért felelős különmegbízott.

  A hatalmas szimfonikus orgona Franciaország legrégebbi orgonája, és 1733 óta volt a székesegyház hangja. A nyolcezer síp 115 regiszterre oszlik szét. A páratlan hangszer sértetlenül átvészelte a tűzvészt, de a leomlott huszártorony tetőszerkezetében lévő ólom hatalmas szennyezést okozott rajta.

   

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!