Párizsi Notre-Dame: egyesek szerint Disneyland lesz a templomból

Vitákat váltottak ki az új tervek, amelyek a párizsi Notre-Dame belső tereinek turistabarát átalakítását célozzák meg. Az egyházi tisztségviselők szerint az átalakítások közérthetőbbé tennék a kereszténység tanításait, míg mások úgy látják, Disneyland stílusba megy át a templom, ami nem méltó az épülethez.

Párizsi Notre-DameForrás: Hannah Reding/Unsplash

A tervek szerint a gyóntatófülkéket, az oltárokat és klasszikus szobrokat modern falfestmények és különféle fény- és hangeffektusok váltanák fel, írja a The Daily Telegraph, a Dezeen szerint. A látogatók tematikus kápolnák sorozatán haladnának végig, amelyek közül az egyik a környezetvédelemmel foglakozik. A kápolnákban ezen kívül Bibliából vett idézeteket vetítennének a falakra különböző nyelveken, például mandarin nyelven is.

Párizs leghíresebb gótikus katedrálisát 2019 áprilisában pusztította tűzvész, ezt követően a templom 19. századi tornya súlyosan megsérült, majd összeomlott. A katasztrófát követően az építészek számos javaslatot tettek az ikonikus épület modern újjáépítésére.

De a katedrális jövőjével kapcsolatos találgatások 2019 májusában véget értek, miután Emmanuel Macron elnök megerősítette, hogy a korábbi tornyot építik vissza. Egy érdekes fantáziatervről mi is írtunk, amelyben a tervezők spirálisan csavarodó üvegtornyot vizionáltak

A párizsi Notre-Dame enteriőrjeForrás: DiegoMariottini / Shutterstock

Most újra fellángoltak a viták a katedrális felújítása körül, ezúttal a belső terek átalakítása került kereszttűzbe. Maurice Culot párizsi építész és kritikus szerint a tervek olyanok, mintha Disneylandet csinálnának a templomból. Ilyet soha nem tennének a londoni Westminster Abbey-vel vagy a római Szent Péter-templommal. Olyan, mint egy vidámpark, a hely ünnepélyességét tekintve nagyon gyerekes és banális."

Maria Luisa Ceccarelli Lemut, a Pisai Egyetem középkori történelem professzora szerint egyszerűen csak restaurálni kellene a belső tereket, és nem szabadna olyan megoldásokhoz nyúlni, amelyek megváltoztathatják az építészeti elrendezést, vagy önkényesen "modernizálják" az épületet. A javasolt változtatások egyébként leginkább a székesegyház azon részeit érintik, amelyeket a tűz viszonylag érintetlenül hagyott.

A felújításokban részt vevő egyházi tisztviselők azzal érvelnek, hogy az átalakítások közelebb hoznák és közérthetőbbé tennék a kereszténység tanításait a katedrális évi több millió látogatójának. A francia Kulturális Minisztérium nemzeti örökségért felelős bizottsága jövő heti ülésén hallgatja meg a Notre-Dame belső tereire vonatkozó részletes javaslatokat. A Párizs központjában található Notre-Dame-székesegyház nagyrészt a 13. században épült, de a 19. században Viollet-le-Duc építész vezetésével jelentős felújításon esett át.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek