Még a halász is megdöbbent, olyan ritka zsákmányt fogott

Walesben egy több száz fontot érő kék homárt fogott ki a 29 éves halász, Liam Thomas. Éppen az Anglesey-sziget partjainál rákászott, amikor a rendkívül szerencsés fogás a csapdájába került. Annak az esélye, hogy valaki ilyen homárt találjon, mindössze egy a kétmillióhoz.

Elképesztően ritka a kék homár - illusztrációForrás: Hemis via AFP/GERAULT Gregory / hemis.fr/Gerault Gregory / Hemis.Fr

Liam a North Wales Live-nak nyilatkozva a következőket mondta: „Világoskék volt, pasztell színű, csak egy fő ollóval. Nem hittem el. Soha nem fogtam még hozzá hasonlót."

Liam halászként dolgozik a Good One nevű hajóján, és általában 400 csapdát tesz ki, hogy rákokat és homárokat fogjon. A tengeren töltött idő alatt időnként kifogott már néhány kékes árnyalatú rákfélét.

„Elkaptam már párat, amelyek sötétek, sötétkékek voltak, de egyik sem volt olyan, mint ez a mai. Nem hittem el. Soha nem fogtam még hozzá hasonlót" – mesélte.

Az Ír-tengerben élő homárok többsége zöldesbarna színű.

A világoskék homár hihetetlenül ritka. Példának okáért a szakértők egy döbbenetes becslése szerint mivel évente nagyjából 200 millió homárt fognak ki az Atlanti-óceán északi részén, ez azt jelenti, hogy várhatóan csak 100 kék homárt fognak találni egy év alatt.

Megdöbbentő színük egy genetikai rendellenesség eredménye, amelyet egy bizonyos fehérje többlete okoz.

A méret alatti homárokat vissza kell engedni a tengerbe, de a halász elmondta, hogy ez a kék homár már teljesen kifejlett példány, és egy kövér pénztárcájú ember tányérjába kerül majd. Főzéskor egyébként a kék homár is narancssárgás-rózsaszín színűvé válik, mint az összes többi – írja a dailystar.co.uk.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek