Videó: Zombirákok milliói lepték el Kuba útjait

A kubai Disznó-öböl (Bay of Pigs) helyi lakosai szerint a rákok korán és soha nem látott tömegekben jelentek meg. Ennek az lehet az oka, hogy a koronavírus-járvány két éve alatt békében átkelhettek a máskor forgalmas utakon, így a rákok mérete és egyedszáma is jelentősen megnőtt – írja a The Sun.

A tavaszi esőzések óta vörös, sárga és fekete rákfélék milliói bukkannak fel hajnalban és alkonyatkor, hogy átvonuljanak az erdőből az út túloldalára, Kuba déli partjára, ahol a tengerben ívnak. A Covid előtti években sok rákon hajtottak át az autók, de az autósok sem jártak jól, mert a rákok éles páncélja könnyen kilyukasztja a gumiabroncsokat.

„Korábban nagyon csekély volt a forgalom, és elenyésző a turizmus" – mondta Angel Iraola (46), aki a kanyargós, rákokkal teli út melletti parkolót őrzi. "Most több a rák, mint sok éven át."

"Nagyon valószínű, hogy helyreálltak a rákpopulációk, és ezért olyan erős most a vándorlás" – erősítette meg Reinaldo Santana Aguilar, a kubai környezetvédelmi minisztériumból.

A zombirákok egyedi nevüket azért kapták, mert két légyfaj gazdaszervezetei.

A legyek a rákok szemei köré rakják le a petéiket, a lárvák pedig bevándorolnak a gazdájukba, és ott élnek életük nagy részében. A zombirákok általában a Karib-térségben találhatók olyan országokban, mint Kuba és Barbados. Mindenevők, de többnyire növényekkel táplálkoznak, míg rájuk ragadozók vadásznak, köztük madarak is.

(Borítókép: YouTube.com)

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek