Ezek az eldugott világítótornyos kis szigetek Európa legszebbjei

Várnak ránk a klasszikus Balti-tengeri üdülőhelyek és az Északi-tenger partvidéke is rejteget szépségeket. Olyanokat, mint például az évszázados világítótornyok, melyek legtöbbjét csipkézett sziklaképződményekre, magasan a tenger fölé ívelő földnyelvek hegyére építették.

Ha csendes kikapcsolódásra, nádtetőkkel tarkított, falusias hangulatra vágyunk, és az érintetlen természetben illetve a gazdag madárvilágban szeretnénk gyönyörködni, akkor érdemes felefedeznünk Rügen szigetét, melytől nyugatra aHiddensee terül el. Ez a terület az előbbivel és a környező kis szigetekkel együtt részét képezi a Nyugat-Pomeránia Lagúna Térség Nemzeti Parknak.

A gelleni toronyForrás: Marcus_Hofmann/shutterstock.com

A sziget képét erdős legelők és homokdűnék formálják, az elcsendesülést pedig nagyban segíti, hogy motoros járművek csak kivételes esetben jelenhetnek meg, a tömegközlekedés és a szállítás nagy része lovaskocsival történik.

Két világítótorony is található itt, az egyik a 28 méter magas, piros tetejű Dornbusch-világítótorony, mely a sziget északi fennsíkján áll 1888 óta. A látogatók 102 lépcsőn juthatnak fel a 20 méter magasan lévő kilátóplatformra. A másik, az előbb emílett Dornbusch-nál jóval kisebb, ám igazán festői, 12 és fél méteres világítótornyot Gellen település északi határánál, erdeifenyők ölelésében találjuk, a homokos tengerpart hátterével igazi, Instagramra kívánkozó látványt nyújt.

A romantikus festőket is megihlető sziget tornya

A már említett Rügen Németország legnagyobb szigete. Hangulatos üdülőépítészete, homokos tengerpartjai és festői mészkősziklái miatt kedvelt célpontja a turistáknak. Megközelíteni a legegyszerűbben a világörökségi Hanza-városból, Stralsundból lehet a Rügen-hídon és a Rügen-töltéshídon keresztül, melyekről egyenesen a sziget fővárosába, Bergenbe érkezhetünk.

Sellin üdülőhelye, a titpikus strandkosarakkalForrás: canadastock/shutterstock.com

Innen aztán továbbmehetünk a délkeleti tengerparti üdülőhelyek vagy az északkeleti Jasmund Nemzeti Park irányába is. A sziget délkeleti tengerpartján olyan népszerű üdülőhelyeket találunk, mint például Sellin, melyet Rügen leghosszabb, 394 méteres rakpartja övez.

Sassnitz mólója és tornyaForrás: Andreas Voge/shutterstock.com

De ilyen helyszín Binz is, ahonnan északra, a Jasmund Nemzeti Park kapujában találjuk Európa leghosszabb, 1450 méteres mólóját, természetesen világítótoronnyal a végén. 

Az Észak-Fríz-szigetek egyik legismertebbje

Az Északi-tengeren, Németország és Dánia határán található az az Északi-Fríz-szigetekhez tartozó Sylt, mely elsősorban üdülőhelyeiről: Westerlandról, Kampenről és Wenningstedt-Braderupról, illetve a 40 kilométer hosszú homokos strandjáról ismert, mely kedvelt célpontja a vízi sportok kedvelőinek, és a filmeseknek. Az elmúlt évtizedekben rengeteg filmjelenetet és videóklippet forgattak itt.

A sziget igazi paradicsom a világítótorony-vadászoknak, ugyanis nem kevesebb mint öt ikonikus építmény található itt.

Az ország legészakibb településén, List auf Sylt-ben a szigetcsúcs nyugati és keleti oldalán is találunk egy-egy piros-fehér tornyot, míg a sziget legismertebbje a fehér alapon barna csíkos kampeni világítótorony, mely 1855 óta áll a városka mellett, a sziget középső vidékének partvonalának vörös szikláin, ahová 1913-ben még egy szektorfényt sugárzó kiegészítő tornyot is telepítettek.

A kampeni szektorfény-toronyForrás: mapman/shutterstock.com

A kampeni torony eredeti petróleumlámpája annak idején akkora műszaki újdonság volt, hogy 1855-ben még a párizsi világkiállításon is helyet kapott. A megnyitását követő években a létesítmény nagy népszerűségre tett szert a helyiek és a turisták körében, és egészen az 1980-as évekig látogatható volt; mára azonban bezárt, és csak világítótoronyként üzemel.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek