Európa rejtett gyöngyszemei 8: Az Észak-Fríz-szigetek bája

Föhr szigete a Watt-tenger közepén tényleg egy rejtett kincs. Kevesen ismerik, de akik egyszer már jártak arra, nem felejtik soha a kilométerhosszú fehér homokos strandokat, a szélesen elterülő, bicikliutakkal felszeletetl zöld legelőket, és a Golf-áramlatnak köszönhető tengeri klíma balzsamosságát. Németországban járunk, Hamburgtól egy kőhajításnyira, és mégis egy teljesen más világban.

A fríz Karib-szigeteknek is nevezik az Észak-Fríz-szigetek második legnagyobb földdarabját Föhrt, mivel a kellemes klíma és a nádfedeles házikók, valamint a csodás tengerpart tényleg exkluzív hangulatot nyújt. És az sem utolsó szempont, hogy egy kicsit le kell mennünk a térképről, el kell hagynunk a kitaposott utakat ahhoz, hogy eljussunk a szigetére. Föhr az Északi-tenger melléktengerének, a Watt-tengernek (Wattenmeer) a közepéből emelkedik ki. Először Hamburgba kell eljutnunk vonattal vagy repülővel, onnan pedig tovább Dagebüllbe, majd kompra pattanva a szigetre.

Forrás: Eryk Stawinski / Shutterstock.com

Föhr egyetlen nagyvárosa- és kikötővárosa Wyk am Föhr, ahova a kompút nagyjából egy óra. A főváros nem fiatal, 2020-ban lett 110 éves, és elsősorban tengeri gyógyfürdőiről és 15 kilométer hosszú strandjáról híres.

De ha nem csak egy-két napot szánunk a szigetre, hanem egy kicsit több ideig maradunk, akkor a boltjain, az utcáin, a pajtákból kialakított kávézóin és éttermein keresztül megtapasztalhatjuk a német nagyvárosoktól távoli, és az északiakra jellemző nyugodt életvitelt.

Forrás: Eryk Stawinski / Shutterstock.com

Kikötője sem nagy, pár kagyló halászhajó és rákász motoroscsónaknak van itt állandó helye, de ezeknek a fogásai naponta töltik az éttermek és kisebb boltok készleteit. A szigeten és már Dagebüllben is a folyami rák leves helyi ínyencségnek számít, ha egyszer eljutunk ide, ezt mindenképpen kóstoljuk meg.

Képeslapon nem látni ilyen szépet

Persze attól függ ki milyen stílusú falvakat kedvelt, de minket - mikor 2014-ben ott jártunk - Föhr legnagyobb települése Nieblum, egy szempillantás alatt elvarázsolt. Nem túl nagy falu, de tiszta utcái, a nádfedeles fríz-házikók, valamint a kertekben és a tengerparton álló tipikus fontott strandszékek káprázatos látványt nyújtanak.

Forrás: Shutterstock.com / Sonja Filitz

Biciklivel a legjobb bejárni a falut és környékét – a hat kilométer hosszan elnyúló strandig, egészen más lelkiállapotba kerülhetünk. Közben pedig találkozhatunk legelésző birkákkal, sőt ha szerencsénk van néhány fóka a távolból még ránk is integet.

A település jellegzetes stílusát - a kétszintes nádfedeles színes házakkal - a tenger felől ideérkező tengerészek és hajóskapitányok alakították az évszázadok során. 

Már említettük a fonott napozókosarakat. Talán ezeknek a látványa a legtipikusabb a szigeten. Látni őket a kertekben, kapuk előtt, éttermek teraszain, és persze Nieblum tengerpartján is találni belőlük jó párat.

Forrás: Travelo.hu

Ide egy fa lécekből álló rámpán lehet lejutni, de arra vigyázzunk, hogy rossz időben itt kegyetlenül tud fújni a szél. Megfuttatja a part homokdűnéit, új frizurát készít nekünk, és vaddá korbácsolja a hullámokat.

Mit tud a Watt-tenger?
A Watt-tenger (Wattenmeer) apálykor – amikor visszahúzódik a víz – kilométereken keresztül gyalogosan átsétálható. Ha pedig nem tűnik el teljesen a víz, akkor a felszínre került homokpadokat csónakkal megközelíthetjük. Ezek remek piknikező helyek, és az is megesik, hogy egy szomszédos buckáról napozó fókák integetnek vissza.

A tradicionális házikók mellett, Nieblum másik szépsége a Szent János templom, mely a 13. században épült. A masszív épület a sziget legnagyobb és öregebb temploma, keresztelőmedencéje pedig még száz évvel idősebb. Értékes faragott oltára, valamint a női karzat a 15. század végéről valók.

Forrás: Eryk Stawinski / Shutterstock.com

A településhez 1970 óta a szomszédos Goting is hozzátartozik. Ez korábban egy önálló falu volt, és biciklivel pár perc alatt elérhető. Ez a strandolók egyik kedvenc helye, illetve itt bérelhetnek apartmanokat és napozókosarakat a nyugalomra vágyó utazók. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek