Átadták Horvátország legújabb futurisztikus hidját

A horvát történelem egyik legnagyobb pillanataként emlegetett, régóta várt híd nyílt meg, amely összeköti a déli tengerparti területeket az ország többi részével – olvasható a BBC oldalán. 

Elkészült az új híd HorvátországbanForrás: AFP/Elvis Barukcic

Eddig a horvátoknak Bosznia-Hercegovinához tartozó területeken kellett átkelniük, de az új 2,4 kilométeres, 55 méter magasságban átívelő híd most a boszniai tengerpartot kikerülve teremti meg az összeköttetést a Horvátországhoz tartozó Adria-parti területek között.

Az ünnepélyes megnyitón 250 futó kelt át a hídon, és horvát zászlóval ellátott kis hajók úsztak át alatta, este pedig látványos tűzijátékkal emelték az esemény fényét. Andrej Plenkovic horvát miniszterelnök történelminek nevezte ezt a napot. Kijelentette: újra egyesült két horvát terület, ez óriási jelentőségű esemény az ország számára.

A híd, melynek építéséről négy évvel ezelőtt állapodott meg Zágráb a kínai China Road and Bridge Corporation vállalattal, számos eddig fennálló idegenforgalmi, gazdaság, közlekedési és ellátási gondot megold majd.

Az ünnepélyes megnyitót tűzijátékkal zártákForrás: AFP/Elvis Barukcic

Bosznia-Hercegovina többször is szót emelt a híd megépítése ellen, mert Szarajevó szerint felépítésével ellehetetlenítik az egyetlen tengerparti boszniai város, Neum idegenforgalmát – olvasható az MTI-n.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek