Medúzák lepték el a horvát tengerpartokat

Idén nyáron valósággal ellepték az Adriai-tengert a különböző medúzafélék. A Slobodna Dalmacija horvát lap szerint a helyzet északon a legrosszabb, de már a közép-dalmáciai strandokon is ügyelni kell a csalánozó vízi élőlényekre – íjra a vg.hu.

A szemölcsös vagy tükörtojás medúzáknak hívott puhatestűek is gyakori vendégek az Adriai-tengerbenForrás: wikipédia / Készítette: Di Fredski2013

Az isztriai halászoknak már hónapok óta sok bosszúságot okoz a medúzák elszaporodása, mert hálóikban rendszeresen sokkal több a puhatestű, mint a hal. A helyzet néhol már annyira komollyá vált, hogy egyes halászok inkább ki sem vetik a hálóikat, míg nem ritkul meg a medúzaállomány.

A legtöbb egyed szerencsére ártalmatlan, úgynevezett világítómedúza, de egyre több van az enyhe csípést okozó tengeri csalánnak nevezett alfajukból is.

A szóban forgó állatok elszaporodása elsősorban a megszokottnál melegebb időjárásnak köszönhető, ez ugyanis ideális a terjedésükhöz.

Az ártalmatlan fajok mellett az utóbbi időben viszont egyre több bejelentés érkezik az Adriai-tengerben nem őshonos, úgynevezett iránytű medúzákról is, melyek megjelenése már nem csak a halászoknak okoz gondot. Az említett faj eredetileg az Atlanti-óceánból származik, első példányai csupán néhány évvel ezelőtt kezdtek megjelenni a horvát vizekben, ami azért is gond, mert csípése a hazai fajtákkal ellentétben nagyon fájdalmas.

Chrysaora hysoscella, azaz az iránytű medúza, amelynek igen fájdalmas a csípéseForrás: Wikipédia / Készítette: Francesco Crippa

Két éve mi is beszámoltunk egy iránytű medúza felbukkanásáról a horvát Betina település közelében, a Murter partszakaszán, ami akkor még szokatlan jelenségnek volt tekinthető.

Az őshonos fajtákkal ellentétben a tengeri iránytű nem északon, hanem leginkább a közép-dalmáciai szigetvilágot körülvevő vizekben szaporodott el.

Mivel a medúzák gyérítésére nincs bevált módszer, ezért a horvát hatóságok inkább figyelemfelkeltő kampányba kezdtek azzal a céllal, hogy megóvják a turistákat a kellemetlenségektől. A lap arról is ír, annak ellenére, hogy az említett medúzafaj csípése fájdalmas és akár az egész nyaralást is tönkreteheti, nem szükséges vele orvoshoz fordulni, néhány nap után ugyanis nyomtalanul eltűnik a csípés és a fájdalom is elmúlik.

A hellohorvatorszag.hu cikkében bemutatják a leggyakoribb, Horvátországban felbukkanó medúzaféléket, és hogy csípésük esetén mit kell tenni. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek