Videó: Különleges, invazív állat úszott egy hazai holtág vizében

Európában nem őshonos medúzát filmezett le egy horgász a Peresi-Holt-Körösön, a mezőtúri holtág vizében. A horgász eljuttatta az észlelését a Magyar Haltani Társasághoz (MHTT) is , hiszen kíváncsi volt, vajon milyen medúza lehetett a kis lebegő lény – írja a szoljon.hu. Íme, a videó!

 A társaság válasza szerint az Európában és hazánkban is sokfelé terjedő édesvízi medúza (Craspedacusta sowerbii) lehet a megfigyelt példány. Úgy tartják róla, hogy a tiszta vizet kedveli, így a jelenléte jól minősíti a holtág vizét.

A szoljon.hu megszólaltatta Harka Ákost, az MHTT tiszteletbeli elnökét, aki megerősítette a medúzamegfigyelést. Véleménye szerint ez egy édesvíz medúza, mely annyira nem gyakori, de máshol is megfigyelhető. Általában apró termetű állatokról van szó, és egyelőre nem ismert, hogy a jelenlétük bármi problémát okozna a vizekben, és valóban úgy tartják, hogy ahol jelen van, ott igazán tiszta víz.

Az édesvízi medúzák nem őshonosak Európában, kutatók feltételezései szerint Délkelet-Ázsiából kerülhettek a kontinensre.

Főleg magasabb hőmérsékleten érzik jól magukat, télen elpusztulnak. A szaporodásuk 22 Celsius-fokos vízhőmérséklet felett indul meg, de az akvaristák szerint a 22-28 fokos lágy vagy közepesen lágy víz az ideális a számukra.

Így fest közelről a lefilmezett édesvízi medúzaForrás: By OpenCage/Wikipedia

"Ezek az élőlények emberre teljesen veszélytelenek, viszont minden kétséget kizáróan különleges látványt nyújtanak" – tette hozzá a szakember.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek