15 év után először történt halálos kockamedúza-csípés

Egy 17 éves fiú Queenslandben, a York-félszigeten található bamagai strandon úszott, amikor megcsípte egy kockamedúza, mely sokak szerint a világ legmérgezőbb állata. Mérge, melyet zsákmányainak megbénítására használ, a keringés összeomlását okozza és szívgörcshöz vezet. 

KockamedúzaForrás: Guido Gautsch/commons.wikimedia.org

Az említett balesetet okozó Chironex fleckeri a kockamedúzák legnagyobb tagja, csápjai akár három méteresre is megnőhetnek, és ha véletlenül hozzáérnek az ember bőréhez, máris hozzátapadnak, és méreganyagot bocsátanak ki, mely erőteljes fájdalommal jár és gyorsan felszívódik.

Ausztrália az 1800-as évek végétől vezet nyilvántartást a faj által okozott halálos balesetekről, ez idő alatt 79-szer történt tragédia, a legutóbbi eset előtt 2006-ban, szintén Bamagánál. Ugyanakkor még az ezzel a fajjal való találkozásoknak sem halálos mindegyike, sőt, a legtöbbet túl lehet élni.

A helyszínre mentőt hívtak és a tinédzsert intubálták, mielőtt a Townsville-i Kórház intenzív osztályára szállították helikopterrel, de a kórházban 10 nappal később meghalt - derül ki a wikipedia.org és az abc.net.au cikkéből.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek