Európa rejtett gyöngyszemei: Anglia legbájosabb, autentikus falvai

A buja angol vidéken egy letűnt korszak furcsa, időtlen emlékei hevernek. Egykor forgalmas halászfalvak, hangulatos, történelmi házikók, macskaköves utcák, hagyományos pubok. Ezekben a ma is képeslapra kívánkozó falvakban mindenki talál valamit, ami elrabolja a szívét.

Mousehole, a festői egérlyuk

A csinos kis halászfalu Cornwall déli partján, Penzance városhoz közel terül el a tengerparton. Száz évvel ezelőtt még nyüzsgő kikötő volt, zsúfolt helyi halászhajókkal. Ma már sokkal csendesebb hely Mousehole, de megőrizte régi világának báját. Szűk utcái tele vannak kis üzletekkel, galériákkal és kávézókkal. Szó szerint órákig bolyonghatunk a szűk, kanyargós utcák labirintusában, művészműhelyekbe, galériákba, kis kávézókba és a tenger ihlette ajándékokat árusító enteriőr boltokba botolva. 1595-ben az egész falut felégették, és csupán egyetlen ház maradt épségben, amit az alábbi videóban megnézhettek. A szerencsésen megmenekült épület táblát is kapot.

A falutól néhány száz méterre, a part mentén található egy hatalmas barlang is, amely egyesek szerint a falu szokatlan elnevezését (Egérlyuk) adta. Kevesen tudják, hogy a kikötő menedékében egy nagyon jó kis homokos és biztonságos strand is található, ami ideális hely a kisgyermekes családok számára.

Ebben az egérlyukban bizony szívesen eltévednénkForrás: Nilfanion/Wikimedia Commons

Mindössze 400 méterre a parttól terül el a St Clement's Isle, egy kis sziklacsoport, ahol gyakran lehet fókákat felfedezni, és állítólag valaha egy remete is élt ott.
(További infók: cornwalls.co.uk)

Castle Combe, egy középkori falu, ahol megállt az idő

A dél-angliai Cotswolds régióban található kis falu egyike azoknak a gyönyörű helyeknek, amelyeket soha nem fogtok elfelejteni. Idelátogatni olyan, mintha visszautaznánk a középkorba, modern világra utaló jelek nélkül. A kőlépcsőket egykor lovak koptatták, és körülbelül 1600 óta nem építettek új házakat, azaz szinte mindenhol majdnem 500 éves épületeket láthatunk.

A falu mindössze 200 méter hosszú, így 15-20 perc alatt átsétálhatunk az egyik végétől a másikba és vissza, ugyanakkor rengeteg látnivalót tartogat. Bath a legközelebbi város, ahonnan felkereshetjük, de Londontól is csak egy 75 perces autóútra van.

A szépen karbantartott, ódon épületeket virágok díszítikForrás: Caren Rose/Wikimedia Commons

A falusi házak mind mézszínű kőből épültek, vastag falakkal és hasított kőcserépből készült tetőkkel. A By Brook folyó partján fekvő településen a 15. századi Szent András templom (St. Andrew's Church) gyönyörűen megmaradt, mint egy ritka középkori falu példája. A központja a Piac tér, amely körül számos kocsma található. A falunak van még egy különleges, 14. századi négyoszlopos építménybe (Piackeresztnek hívják), ami alatt és a környékén egykor a terményeket árulták. Úgy tűnik, mintha skanzenben járnánk, de mintegy 400 fős helyi lakos él itt, és időszakonként a turisták is felbukkannak, hiszen ez Nagy- Britannia egyik legtöbbet fényképezett apró falva.

Clovelly, ahova szamarak szállítják a portékákat

Ez a festői, tengeri hangulattal és történelemmel átitatott halászfalu egykor Anglia királynőjének tulajdona volt. Forgalommentes, macskaköves utcák, virágokkal teleszórt házikók várnak itt rátok, amelyek egy 400 méteres sziklán állnak, ahonnan mesés kilátás nyílik az ősi halászkikötőre és a 14. században épült rakpartjára. A sziklán álló házakhoz csak szamarakkal és szánkókkal tudják a szükséges készleteket felvinni.

Clovelly párszáz lakosa örömmel várja a turistákatForrás: Roger Thissen/Pixabay

Clovelly egykor nyüzsgő halászkikötőjében régen leginkább frissen fogott heringeket és makrélákat kínáltak, ma pedig leginkább isteni homár- és rákfogásokat kóstolhatunk, bár a halászat mára visszaszorult. Clovelly két szállodája, a 400 éves New Inn a falu szívében, míg a C18th Red Lion a rakparton kínál ízletes ebédeket, vacsorákat és devoni krém teákat.

A kikötőben található Quay Shop-ból elvihető ételeket fogyaszthattok el a rakparton, miközben megfigyelhetitek a jövés-menést a kikötőben, de akár hajókirándulásra is indulhattok a csodás tengerpart mentén. (További infók: woolacombetourism.co.uk)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek