Anglia Caminója: Az 1900 éves fal mentén vezető zarándokút

A Hadrianus falának útja az egyik legnépszerűbb ösvény az Egyesült Királyságban, amit világ minden tájáról érkező túrázók végigjárnak. Bár nem olyan ismert, népszerű vagy hosszú, mint a spanyolországi zarándokút, viszont Anglia legszebb természeti tájain kíséri végig a kirándulókat, két tengerpart között.

Az Észak-Angliát átszelő útvonal az Ír-tengerparttól a sziget másik partját nyaldosó Északi-tengerig húzódó kőfal, amely 133 km-en keresztül vezeti a túrázókat farmokon, legelőkön, mezőkön, lápvidéken és bájos településeken keresztül.

Síkságok és lankás dombok, legelők, lépvidékek váltogatják egymástForrás: ubcmio/Pixabay

De, ami ezt a túrát egyedivé teszi az, hogy útvonala a római korból származó fal mentén halad, így a kirándulók kapcsolatba kerülhetnek az idén éppen 1900 éves, eredeti római erődök maradványaival és mérföldköveivel. Csodálatos kirándulás ez, amit a legtöbben 5-10 napon belül kényelmesen teljesíteni tudnak.

Hadrianus falát 1987-ben az UNESCO Világörökség részévé nyilvánították. Hivatalosan 2003 májusában nyitották meg a birtokosokkal és gazdálkodókkal folytatott sokéves tárgyalások után, hogy véglegesítsék a pontos útvonalat, amit nagyon könnyű követni, mert mindenhol felbukkannak a zarándokút szimbólumai. Amíg a Szent Jakab úton a kagyló szimbólum vezeti a zarándokokat, addig itt a makk kíséri útján a gyaloglókat.

Az egykori hatalmas komplexumnak vannak kevésbé és jobban megmaradt részei""Forrás: The Old Major/Shutterstock"
Nem csak egy fal volt, hanem erődítmények láncolata
Hadrianus császár 122-ben érkezett Nagy-Britanniába, és az ő parancsára kezdték építeni a falat éppen 1900 éve tengertől a tengerig, hogy elválassza a barbárokat a rómaiaktól. A római hadsereg nyolc év alatt építette meg a falat. Az első tervek szerint építmény nagy részét kőből építették meg, de a keleti 30 mérföldes szakasz gyep volt. Mindegyik elött jelentős árok húzódott, kivéve ott, ahol a sziklák vagy a folyók ezt szükségtelenné tették. Minden mérföldnél egy kis őrállás védett egy kaput, amelyet mérföldvárnak neveztek. A mérföldvárak között két-két torony állt, amelyekben minden harmadik mérföldnél megfigyelési pontot hoztak létre. A körülbelül 4,6 méter maximális magasságú kőfal 3 méter széles volt, így elég széles ahhoz, hogy a tetején sétány legyen. A gyepfalat 6 méter szélesre építették.

A fal mentén felépített erődökben sok ember elfért, a tizennégy erődítményben több tízezer római katona állomásozott. A bástyákkal, tornyokkal és erődítményekkel megerősített fal mellett a rómaiak utakat is építettek, ezeken közlekednek évszázadok óta az utazók.

Keletről nyugatra vagy nyugatról keletre?

Hadrianus falának legkeletibb pontja Wallsendben található, amely Anglia legészakibb városa, és Newcastle városközpontjától 5,6 kilométerre keletre található. A túra legnyugatibb pontja Bowness-on-Solway településen található, amely egy kevesebb, mint 1200 lakosú falu. A falu Anglia nyugati partján található.

Bowness-on-Solwayben innen indulnak útnak a zarándokok, vagy éppen ide érkeznek megForrás: Ian S/Wikipedia

A Hadrianus fal útját mindkét irányban meg lehet tenni, de a legtöbb ember szívesebben sétál keletről nyugatra. Ez elsősorban azért van, mert Bowness-on-Solway sokkal szebb hely, mint Wallsend. Ezért a túrázók szívesebben hagyják az út végére. Egy nyugalmat sugárzó, békés kis falu, ami nagyszerű helyszín arra, hogy összegezzük magunkban a túrán szerzett tapasztalatainkat, és megunkba mélyedjünk egy kicsit.

A település találkozópontja a The Kings Arms fogadó, ahol egy ital mellett a zarándokok megoszthatják egymással a gyaloglásuk alatt átélt történeteket. Ugyanakkor fontos megjegyezni azt is, hogy ha ezt az irányt követjük, akkor a lábakat leginkább igénybe vevő szakasz rögtön az út elején kezdődik, de feladni nem szabad, mert onnan már csak könnyebb lesz a terep.

Az ősi romok mellett gyakran látni legelő, pihenő állatokatForrás: Duncan Sparrow/Shutterstock

Ha keletről nyugatra indulunk az ösvényen, akkor számolni kell azzal, hogy az uralkodó széljárással szemben haladunk majd, bár ez nyáron nem jelenthet gondot. Bármelyik úton is sétálunk, Hadrianus falának útja nagyon könnyen követhető. 

Mikor a legideálisabb nekiindulni?

Kétségtelen, hogy a legjobb hónapok áprilistól szeptemberig tartanak. Az év bármely más időszakában valószínűleg rossz idő fogadja a túrázókat.

Az időjárás változásával a tájkép is némileg változikForrás: ubcmio/Pixabay

Az április-május számít a legjobb időszaknak a túrázáshoz. A nyári hónapokban júniustól augusztusig kellemetlenül meleg van, a szeptember viszont hűvösebb lesz, de már számítani kell esős napokra is.

Forrás: english-heritage.org.ukwalkersbritain.co.ukcaminoadventures.com




Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek