Évtizedek óta először láttak kardszárnyú delfineket Anglia délnyugati partjainál

  Cornwall Wildlife Trust munkatársai orkákat észleltek szerdán az Egyesült Királyság délnyugati részén, Cornish partjainál. A John Coe és Aquarius névre keresztelt párost a hátsó uszonyaik és a szemük közelében, illetve a hátukon lévő foltjaik alapján azonosították – írja a standard.co.uk.

  Abby Crosby, a Cornwall Wildlife Trust munkatársa elmondta, hogy a nyilvántartásban szereplő fényképek alapján sikerült azonosítaniuk ezeket a ritka és csodás állatokat. Több mint egy évtized óta ez az állatok első, hivatalos fotókkal igazolt felbukkanása, és további bizonyíték arra, hogy ezek a különleges lények jól érzik magukat a brit part menti tengerekben. Hozzátette, hogy a két kardszárnyú delfin a West Coast Community nevű orkacsapat részét képezi, amely összesen nyolc egyedből áll. Tagjait szokatlan formájú szemfoltjaik és nagyobb méretük alapján különböztetik meg a kardszárnyúak többi csoportjától.

  A kardszárnyú delfinek állománya világszerte 100 ezer példányra becsülhető - illusztrációForrás: Robert Pittman - NOAA/Wikipedia

  Bár rendszeresen ellenőrzik őket, közülük néhányat az utóbbi években egyáltalán nem látták, és a megfigyelések 1990-es kezdete óta nem látták jelét annak, hogy borjaik születtek volna. A Hebridean Whale and Dolphin Trust szerint az állomány az emberi tevékenység közvetlen következményeként a kihalás kockázatával néz szembe az.

  Bizonyos, jelenleg is tiltott vegyi anyagokkal való találkozás következtében rossz egészségi állapot és meddőség alakult ki az állományban.

  Mint Crosby hozzátette, ezeknek a figyelmeztető jeleknek ébresztőként kell hatniuk a nyilvánosságra, hogy jobban védelmezze ezeket az állatokat. Az orka a delfinek családjának a legnagyobb tagja.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Ezek is érdekelhetnek